Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

OSTROV 2. května 2018 (VS ČR)     Dne 26.4.2018, se souhlasem GŘ Vězeňské služby ČR, proběhl ve Věznici Ostrov mezinárodní výzkum. U jednadvaceti odsouzených provedl Michael Montalto, který  zastupoval  School of Law University of Western Australia, sběr dat pro projekt Cílená rehabilitace, Kriminologický a psychologický přístup ke snížení recidivy pomocí osobnostních rysů pro dosažení účinné intervence (Targeted Rehabilitation: A Criminological and Psychological Approach to Reducing Recidivism Using Personality Traits to Achieve Treatment Efficacy).

Celkem je do projektu zapojeno 100 odsouzených z českých věznic. Projekt je založen na kriminologické a psychologické literatuře, která podporuje myšlenku, že některé přístupy k rehabilitační léčbě nejlépe fungují s určitými typy osobnostních rysů. Tento projekt je cílený tedy na osobnostní rysy odsouzených. Tyto informace pak budou využity k tomu, aby pomohly vybrat nejlepší rehabilitační (intervenční) programy pro osoby, které se dopustily trestného činu, na základě druhu jejich trestného činu a jejich osobnosti. S výzkumem ve Věznici Ostrov pomáhali především zaměstnanci OVVaT Ing. L. Svoboda, Mgr. V. Rambousková a L. Vrbová, DiS.

Pan Montalto byl zároveň seznámen obecně o poslání VSČR, životě ve věznici a o specializovaném zacházení s odsouzenými. Byl přítomen i jeden odsouzený, který v anglickém jazyce reagoval na dotazy probandů a na požadavky výzkumu. Na závěr si pan Montalto prohlédl podmínky výkonu trestu a možnosti aktivního naplňování nejen motivačních programů, ale také naplňování doby volna odsouzených. Pan Montalto vyjádřil velké poděkování za vstřícnost ze stany vedení věznice, za umožnění výzkumu a za vytvoření podmínek pro setkání s odsouzenými, včetně možnosti se seznámit v praxi s podmínkami výkonu trestu odnětí svobody. Zároveň zástupce Univerzity Západní Austrálie vyjádřil obdiv ke speciálnímu zacházení a hodnotil přístup věznice k němu, jako kvalitní prezentaci samotné ČR.

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X

Další aktuality v kategorii

Žádné aktuality nenalezeny.