Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

OSTROV 21. května 2018 (VS ČR)  Ve večerních hodinách proběhlo v reprezentativních prostorách Brožíkovy síně Staroměstské radnice v Praze udělování CEN MINISTRA SPRAVEDLNOSTI 2018. Věznice Ostrov měla mezi nominovanými na udělení některé z cen i v letošním roce jednoho zástupce. Nominovaný tým specialistů oddělení výkonu vazby a trestu Věznice Ostrov v silné konkurenci uspěl nad očekávání a obdržel diplom a Cenu ministra v kategorii “Tým Vězeňské služby ČR”.

Tým specialistů oddělení výkonu vazby a trestu ve složení Mgr. Jiří Vorel, speciální pedagog, Ing. Luboš Svoboda, speciální pedagog, Mgr. Vladimíra Rambousková, psycholožka, Ing. Simona Čepeláková, sociální pracovnice, Jaroslav Malý, DiS., vychovatel, František Masák, DiS., vychovatel a Bc. David Slavík, vychovatel, vykonává úspěšnou činnost v rámci specializovaného oddělení pro odsouzené s poruchou osobnosti a chování v důsledku dlouhodobého užívání návykových látek, u odsouzených zařazených na oddíl bezdrogové zóny a v neposlední řadě u odsouzených ve standardním typu výkonu trestu odnětí svobody. I přes veškeré pracovní vytížení byl z iniciativy oceněného týmu v roce 2017 vybudován a otevřen nový specializovaný oddíl, konkrétně pro odsouzené s poruchami duševními a poruchami chování pod jejich přímým vedením.

Další iniciativou týmu je vybudování výstupního oddělení pro odsouzené zařazené do věznice s ostrahou ve středním stupni zabezpečení, na jehož chodu se rovněž přímo podílejí. Formou přednášek a praktických ukázek na školách v rámci Karlovarského regionu za přítomnosti vybraných odsouzených, kteří jsou ochotni se podělit o svůj životní příběh, přispívají k prevenci a osvětové činnosti zmírňující riziko kriminálního jednání. Veškeré jejich osvětové aktivity mají ryze pozitivní ohlasy. Pro příklad: „Byla to nejlepší beseda, jakou jsme kdy měli.“ „Ocenili jsme otevřenost vězňů.“ „Držím těm dvěma vězňům palce, plyne z toho pro mě velké poučení.“ „Bylo to super a zajímavé. Díky nim jsem si uvědomila, že kdybych neodmítla drogu a tak, co mi nabízeli, možná bych byla na stejné cestě jako oni.“ „Bylo to hodně zajímavé a také jsme zjistili, jak to chodí ve věznicích ČR.“ „Líbilo se mi to a chtěl bych více takových akcí.“

Dlouhodobou činností v týmu a ve spolupráci s psychologickým pracovištěm GŘ VS ČR přispěli k publikační činnosti a vydání odborné sbírky jednoho z členů týmu pod názvem „Příruční kompendium technik pro penitenciární praxi“. Za přispění nových členů byl zahájen provoz hřiště pro víceúčelové sportovní aktivity, což vede k eliminaci tenze ve specializovaných oddílech. Ocenění zaměstnanci přispěli k transformaci dílčích odborných programů do systému dlouhodobého působení. Rozšířením specializovaných oddílů do dříve nevyužívaných prostor a pracovními aktivitami v rámci renovace těchto prostor v minulosti nemalou měrou přispěli k navýšení normové ubytovací kapacity. Nevšedními přístupy, např. prezentací přednášek úspěšných absolventů specializovaných oddílů, přispívají ke zvýšení motivace odsouzených k naplnění účelu trestu a úspěšnému zapojení propuštěných odsouzených do civilního života. Cíleným výběrem odsouzených k realizaci pracovních a terapeutických aktivit (Zvířecí útulky, stacionáře, všeobecně prospěšné společnosti) přispívají ke zvýšení motivace a tím úspěšnosti absolventů speciálních programů.

V průběhu roku 2017 se úspěšně zapojili do pilotního programu „OPTIO“ v rámci kterého byl vytipován odsouzený – recidivista, kterému bude nabídnuta šance k zaměstnání vězeňské služby na pozici kuchař – specialista. Tento pilotní program byl završen v roce 2018, kdy se odborný tým podílel na vypracování kontraktu mezi Věznici Ostrov a z výkonu trestu propuštěným novým zaměstnancem věznice. Tým specialistů se pravidelně zapojuje do podpory různých charitativních akcí. Jako příklad uvádíme Oblastní charita Ostrov – Domov pokojného stáří, Občanské sdružení Dětská radost Nejdek a další. Tým specialistů má ve svých řadách velice úspěšnou dluhovou poradkyni, která v roce 2017 byla nápomocna pracovníkům Ministerstva spravedlnosti při jednom z hlavních úkolů – zavedení dluhového poradenství do vězeňské služby.

Pracovníci týmu na pozicích psycholog, speciální pedagog a sociální pracovník se za účelem zvyšování odborné kvalifikace, účastní kurzů a seminářů; rozhodnutím Ministerstva spravedlnosti každý jednotlivě obdržel Rozhodnutí o vydání Osvědčení k výkonu zdravotnického povolání bez odborného dohledu „ADIKTOLOG“. Veškeré aktivity prezentují opakovaně i mimo prostory věznice, čímž šíří dobré jméno Vězeňské služby ČR. Mnohdy realizují popsané druhy aktivit nad rámec pracovních povinností a ve svém volném čase.

 

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X

Další aktuality v kategorii

Žádné aktuality nenalezeny.