Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

OSTROV, 26. července 2024 (VSČR) se uskutečnilo pracovní setkání s Adélou Klingelovou, která je psychoterapeutka a vedoucí programu "Zvládání vzteku" pod patronací organizace Liga otevřených mužů. Program „Zvládání vzteku“ je akreditován MPSV a je jednou z možností alternativního trestu ze strany soudů. Obsahem je odborné sociální poradenství s navazujícím terapeutickým programem pro muže, kteří mají potíže se zvládáním vzteku vůči partnerce, v práci nebo při výchově dětí. Tedy společné téma bylo „Pachatelé násilí ve výkonu trestu“.

 

V průběhu setkání došlo ke sdílení informací o programech cílených ke zvládání agresivních projevů chování. Dále pak byl návštěvě umožněn vhled do poskytování odborné péče v rámci komunitně terapeutického programu STOP (Sebezkušenost Trénink Odpovědnost Přijetí viny) Specializovaného oddílu výkonu trestu pro odsouzené s poruchou duševní a poruchou chování. Paní Klingelová velmi pozitivně hodnotila stav v oblasti speciálně výchovného zacházení  a stav odborné práce s odsouzenými s rizikem násilné trestné činnosti.

Závěrem jednání došlo ke shodě, že odborná veřejnost nemá dostatečné informace o specializovaném zacházení ve vězeňství. Byl dán nástin možné spolupráce, zvláště s ohledem k potřebě možností následné péče, v případě propuštění z výkonu trestu odnětí svobody.  Otvírá se také prostor pro kvalifikované vzdělávání pro odborníky (také s akreditací MPSV), kteří pracují s násilnými osobami ve výkonu vězeňství.

V České republice fungují další organizace, které mohou pomoct se zvládáním vzteku a násilí. Najdete je na www.zastavnasili.cz.

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X