Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

Ostrov, 21. června 2024 (VSČR) Josef Tyll, dozorce působící ve Věznici Ostrov, popisuje svůj vztah k netradičnímu sportu.

Věznice Ostrov: Proč jste se rozhodl pracovat ve Věznici Ostrov?

p. Tyll: Moje motivace pro práci ve věznici byla komplexní. Stabilita státní instituce, jistota zaměstnání a finanční stránka hrály roli, ale nezanedbatelný byl i netradiční pracovní režim, který mu umožňuje věnovat se mé velké zálibě – capoeiře.

Věznice Ostrov: Jaké jsou vaše hlavní úkoly a zodpovědnosti na vaší pozici?

p. Tyll: Zajišťuji základní potřeby a práva vězňů, jako jsou vycházky, náštěvy a hygienické úkony. Dále dohlížím na pořádek a bezpečnost ve věznici na daném stanovišti.

Věznice Ostrov: Můžete mi popsat co je capoeira a jak jste se k ní dostal?

p. Tyll: Capoeira, fascinující bojové umění s prvky tance a akrobacie, má hluboké kořeny v brazilské historii. Vznikla v dobách otroctví, kdy utlačovaní Afričané skryli bojové techniky do tance, aby se ubránili. I přes zákaz capoeiry v minulosti se tato disciplína stala symbolem odolnosti a kulturního dědictví.

Poprvé jsem se s tímto koníčkem setkal na Floridě a hned mě to uchvátilo.

Věznice Ostrov: Kdy jste ji začal trénovat a kolik dětí v rámci tréninku připravujete?

p. Tyll: Již 23 let se tomuto sportu věnuji a trénuji jak sám, tak s brazilským mistrem v Karlových Varech. Trénuji 14 dětí a 8 dospělých, a to dvakrát týdně pro dospělé a dvakrát pro děti.

Věznice Ostrov: Jezdíte se svěřenci na nějaké soutěže?

p. Tyll: Ano, svěřenci se aktivně účastní soutěží, a to jak na dětské, tak na dospělé úrovni. Mezi nejvýznamnější patří Jogos Visegrad (Visegrádská čtyřka), Jogos Europeos (Mistrovství Evropy) a Jogos Mundiais (Mistrovství světa).

Věznice Ostrov: Co Vám při trénování dělá největší radost?

p. Tyll: Největší radost mám z pokroku svých svěřenců. Sleduji jejich růst a osvojování si capoeiry, která jim přináší nejen fyzickou zdatnost, ale i disciplínu a sebevědomí. Zároveň se snažím neustále zdokonalovat vlastní dovednosti a schopnosti v tomto ohledu.

Věznice Ostrov: Máte dostatek času a možnost se věnovat se tomuto sportu ve volném čase?

p. Tyll: Ano, svůj čas dokáži efektivně rozdělit mezi práci a koníček. Trénuji 4x týdně a o některých víkendech se aktivně účastním seminářů, vystoupení a závodů.

Věznice Ostrov: Jak se Vaše zkušenosti z lektorství a tohoto sportu promítají do Vašeho pracovního života?

p. Tyll: Toto bojové umění v pracovním prostředí přímo nevyužiji, ale jeho disciplína a rozvaha mi pomáhají zvládat náročné situace ve věznici.

Věznice Ostrov: Je něco čeho byste v tomto směru chtěl dosáhnout?

p. Tyll: Chtěl bych se i nadále zlepšovat v capoeiře, sbírat medaile, zvyšovat si klasifikaci, potkávat se z jinými lidmi a porovnávat své dovednosti vzájemně.

Sdílet článek

Facebook
Platforma X