Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

Ostrov, 24. května 2024 (VS ČR) – V rámci 35. ročníku setkání politických vězňů se uskutečnil pietní akt u Rudé věže smrti v Ostrově. Čestnými hosty pietního aktu byli zástupce ředitele Věznice Ostrov Zdeněk Nedvěd a vedoucí oddělení Dušan Držík.

Setkání, které proběhlo pod záštitou Konfederace politických vězňů, mělo za cíl uctít památku všech, kteří byli trýzněni a zavražděni v pracovních táborech Jáchymovska. Pietního aktu se zúčastnili zástupci města Ostrova, Karlovarského kraje a Poslanecké sněmovny, dále pak zástupci Konfederace politických vězňů z Česka a Slovenska a církevní hodnostáři. Věnec k pamětní desce položila i delegace ostrovské věznice.

Během pietního aktu vzdali příslušníci věznice hold obětem komunistického režimu držením čestné stráže u pamětní desky. Pietní akt byl doprovázen projevy pamětníků a pietní skladbou.

Rudá věž smrti je symbolem utrpení tisíců politických vězňů, kteří byli nuceni pracovat v uranových dolech Jáchymovska za nelidských podmínek. Mnoho z nich zemřelo na vyčerpání, silikózu a další choroby způsobené těžbou uranu. Pietní akt u Rudé věže smrti je důležitou připomínkou této temné kapitoly českých dějin a zároveň slouží jako varování před totalitou a útlakem.

Sdílet článek

Facebook
Platforma X