Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

Ostrov, 4. června 2024 (VS ČR) – V úterý byli přizváni k odborné konferenci také pracovníci odborného zacházení z týmu Specializovaného oddělení výkonu trestu pro odsouzené s poruchou poruchou duševní a poruchou chování. Národní konference byla zaměřena do oblasti domácího násilí a na vliv vývoje osobnosti dítěte. Již samotné přizvání a účast zástupců týmu je významné pro další směřování odborné práce a programů speciálního zacházení.

Také ve výkonu vězeňství se zaměřujeme na problematiku, která úzce souvisí s tématem domácího násilí v dětství odsouzených, anebo domácího násilí z pohledu viníka i oběti. Program konference byl velmi důležitý s ohledem na získání vhledu do přístupu a do problematiky, která má souvislost s riziky a potřebami vězněných osob. Tím pak na stanovení programů speciálního zacházení ke snižování zvláště rizika pokračování páchání násilné trestné činnosti.

Vystoupení přizvaných mezioborových odborníků, zvláště poslankyně Zajíčkové, zmocněnkyně vlády pro lidská práva Kláry Šimáčkové Laurenčíkové a národního protidrogového koordinátora Jindřicha Vobořila bylo utvrzením, že jde tým specializovaného oddělení správným směrem.

Zvláštním překvapením pro účastníky z Věznice Ostrov byla prezentace Hulíka z organizace SANANIM, který před všemi účastníky konference vyjádřil slova chvály a uznání směrem k pracovníkům odborného zacházení, členům z týmů specializovaných oddělení, za odbornou práci s odsouzenými v oblasti komunitně terapeutického zacházení. Je to cenné poselství, že tým oceněný ministrem spravedlnosti v roce 2018 neustoupil ze své motivace udržet kvalitu adiktologické péče v podmínkách výkonu trestu odnětí svobody.

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X