Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

ORÁČOV 24. května (VS ČR) - vrcholně gotická památka – hrad Krakovec - prošla v posledních letech řadou významných změn, tou největší je bezesporu nové experimentální zastřešení. Nejen na jeho výstavbě mají svůj podíl i odsouzení z věznice Oráčov.

Ti jezdí na Krakovec už třetím rokem a spolupráci si všechny strany nemůžou vynachválit. S nápadem přišel kastelán Jiří Sobek, který nás poprosil, zda by mu naši odsouzení nemohli s některými pracemi pomoci. My jsme samozřejmě souhlasili a musíme říci, že tato vzájemná výpomoc se nám velmi líbí. Stejně tak vězňům, kteří mají v podstatě neomezený pobyt a mohou být na čerstvém vzduchu.

Odsouzení bývají vybíráni v rámci programu zacházení. Část vězňů se připravuje na propuštění z výkonu trestu a někteří jsou na hradě na zkoušku. U nich si ověřujeme, zda je můžeme zařadit na nestřežené pracoviště. Výběr vězňů bývá velmi pečlivý a musí splňovat řadu kritérií.

 Za tři roky už se na Krakovci vystřídalo až sto odsouzených a zatím s nimi nebyly žádné problémy. Je to pro ně obrovská motivace. Alespoň na chvíli mohou narušit denní stereotyp vězeňského života.

Momentálně na Krakovci pracuje šest vězňů, kteří jsou rozděleni na dvě party.  Vězni například opravují lavičky, vozí kameny, provádějí i výkopové práce, připravují dřevo na otop, či sekají trávu křovinořezem.

Odsouzení si kromě možnosti pracovat mimo vězeňský objekt cení především stravu v místní restauraci. „Moc se mi tu líbí a jsem rád, že zde mohu pracovat. Už jen dojít si na normální jídlo je pro mě velká odměna. Kdysi jsem v jiném trestu také pracoval venku, ale tady je opravdu hezky. Navíc máme i zadarmo exkurzi,“ pochvaluje si příležitost pracovat na hradě jeden z trojice odsouzených.

Také kastelán Jiří Sobek je s pracovní morálkou vězňů velmi spokojen. „Jsem rád, že mi vedení věznice vyšlo vstříc. Myslím si, že kdyby kluci pracovali takto i v civilu, tak by se do těchto prostor nikdy nedostali. Využívají času, který jim byl dán a udělají opravdu kus práce, navíc rozmanité, takže je to i k jejich prospěchu,“ říká Jiří Sobek, který dříve spolupracoval s vězni s Drahonic, než byla věznice uzavřena.

Odsouzení z Oráčova kromě této památky dlouhodobě pracují také ve firmách Anexie a Froněk.

Článek převzat ze zdroje: https://rakovnicky.denik.cz/zpravy_region/vezni-z-oracova-pomahaji-na-krakovci-vsichni-si-spolupraci-pochvaluji-20180522.html

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X

Další aktuality v kategorii

Žádné aktuality nenalezeny.