Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

Odsouzený z Věznice Oráčov si jako jeden z devíti vězňů z celkem osmi věznic zkusí, jaké je to uběhnout 21 km v rámci běhu se "Žlutou stužkou".

O čem tento projekt celý je? Žlutá stužka nebo také Yellow Ribbon Run slouží jako symbol návratu bývalých vězňů do společnosti.

Nejde o běžný závod. Jde o to si na trati vzpomenout, jak obtížnou cestu mají ti, co jsou propuštěni z vězení. Každá zatáčka, kterou uběhnete, představuje překážku, které bývalí vězni musí čelit. Tak, jak vy bojujete s vyčerpáním, oni bojují se stigmatizací. S každým krokem se přibližujete k jejich přijetí!

Yellow Ribbon Run do ČR „importovala“ Gabriela Slováková, ředitelka věznice ve Světlé nad Sázavou. Svůj původ má však v Singapuru, kde se za dvanáct uplynulých ročníků podařilo pro bývalé vězně vytvořit přes 2 000 pracovních míst.

Českou premiéru měl v roce 2016, kdy vytvořili platformu Vězeňská služba ČR, Business Leaders Forum, RunCzech, Probační a mediační služba a RUBIKON Centrum.

V roce 2017:

běželo 374 běžců a 34 organizací. bylo vytvořeno 290 pracovních míst pro vězně a 93 pracovních míst pro bývalé vězně. všech 17 zapojených propuštěných vězňů pracuje.

Letošního třetího ročníku Běhu se žlutou stužkou (Yellow Ribbon Run), který upozorňuje na téma obtížné zaměstnatelnosti lidí s trestní minulostí, se zúčastní téměř 600 běžců. Jde o rekordní počet osob podporujících druhou šanci pro lidi, kteří si odpykali trest odnětí svobody a usilují o návrat k normálnímu životu. Loni běželo 374 běžců a v roce 2016 pouhých 32 lidí. První ze závodů, pražský půlmaraton, poběží 7. 4. se žlutou stužkou 73 běžců, jeden bývalý odsouzený, 14 zástupců firem, zaměstnanci z rezortu justice a další.

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X

Další aktuality v kategorii

Žádné aktuality nenalezeny.