Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

ORÁČOV 6. června (VS ČR) – v rámci Dohody o spolupráci jsme v posledním květnovém týdnu ve Věznici Oráčov přivítali kolegy z Rumunska.

Již od roku 2008 si Věznice Oráčov a Věznice Tulcea v Rumunsku předávají zkušenosti z praxe v rámci Dohody o spolupráci. Ta umožňuje setkání obou stran jedenkrát ročně. Zaměstnanci Věznice Tulcea v čele s ředitelem Ionem Feodorofem  po kratší pauze, zapříčiněnou opatřeními v souvislosti s Covidem a následně válečným konfliktem na Ukrajině, opět zavítali do České republiky, kde je čekal pestrý program.

Část prvního dne strávili ve Věznici Oráčov, kde proběhlo oficiální přivítání ředitelem věznice plk. Zbyňkem Červeným, diskuze nad aktuální situaci v obou věznicích a předání upomínkového předmětu v podobě znaku Vězeňské služby ČR, který vyrobili vězněné osoby. Po té následovala prohlídka věznice, kdy velkému zájmu se těšili zejména prostory určené pro zaměstnávání odsouzených, včetně kuchyně, obecně způsoby a možnosti zaměstnávání v prostorech věznice, ale také ubytovací a společné prostory, oddělení výkonu kázeňských trestů a návštěvní místnosti.  Program pro rumunské kolegy nebyl však jen čistě pracovní a tak odpoledne měli příležitost prohlédnout si královský pivovar Krušovice a poslechnou si poutavý výklad o zpracování chmele a výrobě krušovického piva ve zdejší chmelařské oblasti.

Následující den byl i přes nepřízeň počasí, zahájen návštěvou unikátním programu REVOLUTION TRAIN, který rozšiřuje dosavadní přístupy k primární protidrogové prevenci. Tento ojedinělý projekt naše rumunské kolegy velmi zaujal. Měli možnost jako pozorovatelé vidět i autentické reakce návštěvníků, tedy děti a dospívající mládež, při zapojení všech jejich smyslů. Odpolední program zahrnoval komentovanou návštěvu Památníku Vojna, který je historicky spjat s vězeňstvím jako tehdy ještě Nápravně pracovní tábor, kam byli umisťováni především lidé z řad tehdejších stoupenců demokracie odsouzení mnohdy ve vykonstruovaných procesech. Spolu s nimi zde byli umisťováni také vězni kriminální, retribuční a odsouzení za tzv. černý obchod. A nemohli jsme v blízkosti památníku opomenout ani návštěvu Svaté Hory v Příbrami.

V Příbrami jsme setrvali i následující den a zahraniční hosté tak měli možnost prohlédnout si prostory další věznice, tedy věznice Bytíz. Při této příležitosti předal ředitel věznice brig. gen. Petr Červený řediteli Ionu Feodorofovi Pamětní medaili Věznice Příbram a při pracovní diskuzi probrali také možnost případné spolupráce Věznice Příbram s některou z dalších organizačních jednotek v Rumunsku. Ještě v poledních hodinách následoval přesun na severozápad, do českých hor, kde měli možnost prohlédnout si město Špindlerův Mlýn a využít pohostinnosti zotavovny Přední Labská.

Náš program samozřejmě nezapomněl ani na matku měst Prahu. Dopoledne se naše delegace setkala s 1. náměstkem generálního ředitele, brig. gen. Tomášem Hůlkou, který z pověření generálního ředitele VS ČR předal řediteli Věznice Tulcea Ionu Feodorofovi pamětní čestnou medaili k 30. výročí Vězeňské služby České republiky a krátce pohovořili o aktuálních tématech. Zbytek dne patřil prohlídce Prahy a památkám.

Při závěrečné večeři ředitel Rumunské věznice Ion Feodorof vyjádřil své veliké poděkování za připravený program a zdůraznil, jak velký přínos tyto výměnné návštěvy pro věznice mají.

Sdílet článek

Facebook
Platforma X

Další aktuality v kategorii

Žádné aktuality nenalezeny.