Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

RUBIKON Centrum v úterý 12. 9. v 14:00 pořádá slavnostní otevření Komunitního centra a zahrady KOTLASKA v Praze 8 Libni pro své partnery. Zúčastní se zástupci Vězeňské služby ČR, Magistrátu hl. města Prahy, MČ Praha 8, firemního sektoru a neziskových organizací. Úvodní slovo bude mít starosta Prahy 8 Roman Petrus společně s náměstkem ministra spravedlnosti Vladimírem Zimmelem a náměstkyní primátorky hl. města Prahy Evou Kislingerovou. Na oficiální akci naváže večer neformální happening pro veřejnost.

ojde k slavnostnímu odhalení šachového stolku na zahradě centra, jehož umístění proběhlo ve spolupráci s organizací Piána na ulici známého kavárníka Ondřeje Kobzy.

Šachové figurky na tyto stolky vyrábějí vězni ve věznici Oráčov.

 „Umístění šachového stolku na Kotlasce je pro nás symbolické, protože se tím uzavírá kruh. Díky Rubikonu, který  Kotlasku zřizuje, totiž spolupracujeme s věznicí Oráčov na výrobě šachových figurek. Přejeme našemu šachovému stolku, aby se stal dalším oblíbeným místem setkávání,“ říká Ondřej Kobza, zakladatel spolku Piána na ulici. Mezi pozvanými hosty budou zástupci státní správy a samosprávy, kteří mají ve své gesci oblast sociálního začleňování nebo prevence kriminality, a zástupci firem a neziskových organizací.

Přítomným hostům bude představena jak činnost centra v oblasti kulturně osvětových aktivit pro veřejnost na téma lidí ve a po výkonu trestu, tak i služby provozované na Kotlasce pro tuto cílovou skupinu.   "Věříme, že akce tohoto typu mohou téma návratu osob po výkonu trestu do společnosti zpřístupnit široké veřejnosti. Chceme ukázat, že existují trestaní lidé, kteří chtějí být znovu užiteční a žít bez konfliktu se zákonem, umí například něco užitečného vyrobit. Hledají novou životní náplň a směr po tom, co udělali chybu," říká Kateřina Jirová - programová vedoucí Komunitního centra a zahrady Kotlaska.

Příležitost zahrát si partii šachu dostane i veřejnost, a to hned večer od 18:00 při neformálním happeningu. Na programu bude vystoupení legendárního harmonikáře Pepíčka Čečila, známého díky jeho přátelství s Bohumilem Hrabalem, šachové hrátky ve spolupráci s šachovými kluby i program pro děti.   Tato akce se pořádá také díky zahraničnímu projektu PRE Projekt (Vězení, Reintegrace, Vzdělání), který je realizovaný díky programu Erasmus+. Projekt umožnil inspirovat se komunitními centry v zahraničí a získávat nové podněty pro práci s klienty od našich kolegů z Litvy, Maďarska, Slovenska a Polska.   RUBIKON Centrum provozuje Komunitní centrum a zahradu Kotlaska od konce června. Prostor pro městské zahradničení, kulturní, společenské a vzdělávací aktivity může využít každý, kdo chce aktivně trávit volný čas, pěstovat vlastní zeleninu, setkávat se se sousedy, navštívit zajímavé workshopy či jen tak odpočívat. S údržbou zahrady a objektu pomáhají klienti RUBIKON Centra, kteří chtějí udělat tlustou čáru za svou trestní minulostí a začít znovu. Veřejnost tak má příležitost vidět, že řada lidí, která se v minulosti dostala do konfliktu se zákonem, chce a umí pracovat a zaslouží si novou šanci.

 

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X

Další aktuality v kategorii

Žádné aktuality nenalezeny.