Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

Odolov 26. června (VS ČR) – Věznice Odolov připravila pro své občanské zaměstnance kurz základů sebeobrany

Ve středu 26. června proběhl ve Věznici Odolov vůbec první kurz základů sebeobrany určený pro občanské zaměstnance. Dobrovolně se mohli zúčastnit v rámci nadstavbového tématu profesní přípravy, která pro tuto skupinu zaměstnanců bývá zaměřena spíše teoreticky a do jiných oblastí.  Příležitosti využilo celkem jedenáct žen a mužů, pracujících v oddělení výkonu trestu (vychovatelé, speciální pedagogové, psycholog), na zdravotním oddělení (zdravotní sestry) a logistice (manažer a referenti).  

Instruktoři smysluplně zvolili nácvik jednoduchých obranných technik. Teoretické východisko zaměřili na vysvětlení vývoje konfliktu, jeho cyklus a adekvátní postupy pro každou fázi. Trénink strukturovali tak, aby respektoval fyzické možnosti zúčastněných, nikdo se při něm nezranil, ale aby došlo k žádoucímu zafixování předváděných technik pádů i samotné sebeobrany.

Výcvik si vzali na starost první zástupce ředitele věznice Rudolf Máša a zástupce vedoucího oddělení vězeňské stráže pro služební přípravu Jiří Zelený. Oba jsou zkušenými instruktory a trénink dovedli ve vynikající atmosféře k patřičné efektivitě. To ilustruje i reflexe jedné z účastnic: „Jsem velmi ráda, že v dnešní vypjaté době, kdy vzrůstá riziko napadení vězeňského personálu, můžeme i my zvyšovat svou osobní bezpečnost. Chtěla bych poděkovat za skvěle připravený trénink, kde nechybělo zahřátí, ani trocha teorie zasazené do našeho reálného prostředí, tedy do situací, do kterých se s vězni můžeme dostat. Užila jsem si perfektně asistovaný nácvik technik i závěrečný strečink. Myslím, že v některých situacích se budu ode dneška lépe zajišťovat, a kdyby mělo dojít na fyzický útok, vím, jak se účinně bránit. Protože si uvědomuju, že po jednom tréninku ze mě není žádný mistr, uvítám pokračování v budoucnosti a určitě se znovu přihlásím.“

-gša-

 

Sdílet článek

Facebook
Platforma X