Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

V odolovské věznici jsme úspěšně zrealizovali již třináctý běh intervenčního kurzu pro odsouzené. Týká se dopravy a bezpečného chování na silnici.

            Přišel podzim, doba zhoršování podmínek pro řízení a sjízdnosti vozovek, roční období s nárůstem vážných dopravních nehod. V tento čas každoročně zasedáme se skupinkami osmi vytipovaných vězňů k týdenní intenzívní terapeutické a edukativní práci na změně řidičských postojů a chování v dopravě. Co nás k tomu vede? Každý z nás, kdo denně sedá do auta nebo se účastní silničního provozu jako cyklista či chodec, dobře ví, jak riskantní to je.

            Ve vězení potom skončí ti, kdo závažně nebo opakovaně překročí zákon. Způsobí vážnou dopravní nehodu, při které zemře nebo se zraní člověk. Jezdí pod vlivem alkoholu nebo jiných návykových látek a zvyšují tak několikanásobně pravděpodobnost, že se pachateli dopravní nehody stát mohou. Do této kategorie patří také ti, kteří mají z nějakého důvodu zákaz řídit motorové vozidlo a dlouhodobě jej porušují.

            Pro výše uvedené skupiny odsouzených máme vypracovaný intenzívní program, ve kterém se snažíme rizikové postoje a chování účastníků zmírnit. Dvakrát ročně proto realizujeme intervenční kurz pro řidiče s problémovým průběhem řidičské praxe, kterému říkáme PARDON (Resocializace PAchatelů DOpravních Nehod).

            Od 11. do 19. října letošního roku dalších osm frekventantů úspěšně (tedy aktivně) absolvovalo celý program pod vedením akreditovaných lektorů. Od konce roku 2011, kdy jsme náš kurz ve spolupráci s Centrem dopravního výzkumu standardizovali, jich už je celkem 104.

            Specializované zacházení, soustředění se na práci s konkrétními problémy vězňů, které jsou příčinou páchání trestné činnosti, považujeme za smysluplnou cestu. A to nejen v chování na silnici.

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X

Další aktuality v kategorii

Žádné aktuality nenalezeny.