Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

Nové Sedlo 21.června (VSČR) Měsíc květen byl pro Věznici Nové Sedlo měsícem požárních cvičení. Nejprve se uskutečnil nácvik požárního poplachu v objektu Drahonice. Jak by to vypadalo při požáru, si mohli drahoničtí vyzkoušet 22. května. Po dohodě s hasiči z Hasičského záchranného sboru z Podbořan byl zpracován námět cvičení a bylo dohodnuto, že bude simulován požár v objektu, kde se nacházejí ubytovny odsouzených. Kolem deváté hodiny ranní byl simulovaný požár oznámen na operační středisko věznice, které slouží zároveň i jako ohlašovna požáru. Byl vyhlášen požární poplach a příslušníci z oddělení výkonu trestu provedli evakuaci všech odsouzených z ubytovny do bezpečného prostoru a zajistili jejich střežení. To vše proběhlo do doby příjezdu požárních jednotek. Jako první přijeli k zásahu dobrovolní hasiči z Lubence, kteří to mají do věznice opravdu kousek, pouhé dva kilometry. Během několika minut se dostavila na místo profesionální jednotka hasičů z Podbořan. Celý nácvik netrval ani hodinu. Po skončení následovalo vyhodnocení činnosti všech zúčastněných. Ze strany hasičů nebylo k činnosti zaměstnanců a příslušníků připomínek a spolupráci si velmi pochvalovali.

Uplynul týden a následovalo požární cvičení v objektu Věznice Nové Sedlo, tentokrát v součinnosti s hasiči z Hasičského záchranného sboru ze Žatce. Námětem cvičení byl požár v hlavní administrativní budově. Opět kolem deváté hodiny pomocí vyvíječe kouře (pozn. jedná se o tzv. diskotékový kouř, tedy neškodný), byl zakouřen prostor v patře chodby v administrativní budově. Po oznámení „požáru“ byl vyhlášen požární poplach a provedena evakuace zaměstnanců. Během několika minut se na místo požáru dostavili hasiči ze  Žatce. Pomocí výškové techniky – plošiny, vyprostili z kanceláře přes okno v prvním patře dva uvízlé figuranty a provedli zásah k hašení požáru. Celé cvičení bylo ukončeno téměř po hodině a bylo opět hodnoceno kladně.

V Novém Sedle je společný nácvik požárního cvičení v součinnosti s hasiči již tradicí. Vzhledem k tomu, že věznice je objekt se zvláštním režimem, je zásah pro hasiče v takovém objektu zajímavý. Hasiči se do objektu v Drahonicích vrátili po šesti letech, neboť v roce 2012 byla věznice uzavřena a zrušena. Nějakou dobu sloužil objekt jako zařízení pro uprchlíky.  V roce 2017 byla věznice opět otevřena a zprovozněna. Tentokrát již jako pobočka Věznice Nové Sedlo.  Bylo zapotřebí objekt vybavit prostředky požární ochrany a opět zpracovat požární dokumentaci. Do věznice nastoupilo mnoho nových zaměstnanců a příslušníků. Květnové požární cvičení prověřilo právě činnost a organizaci příslušníků a zaměstnanců a účinnost požární dokumentace.

eko

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X

Další aktuality v kategorii

Žádné aktuality nenalezeny.