Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

Nové Sedlo 21.listopadu (VS ČR) Musherka Kateřina Kulhánková a zároveň pracovnice správního oddělení Věznice Nové Sedlo, objekt Drahonice má za sebou další úspěšné tažení se svým psím spřežením. Neuplynul ani rok, kdy Kateřina slavila úspěch v jednom z nejtěžších závodů psích spřežení v Evropě a nejdelším závodě v České republice „Šediváčkův long“ a tato mladá, sympatická a skromná  žena potvrzuje, že umí. Přenesme se do atmosféry dalšího náročného závodu, jak ho zaznamenala ona. „Ve dnech 8.11.2018 – 11.11.2018 se v Abertamech pod záštitou FISTC konalo Mistrovství Evropy psích spřežení OFF SNOW. Přihlášených bylo k závodu celkem 190 závodníků. Na trati jsme mohli potkat závodníky z několika Evropských zemí a to z Česka, Rakouska, Francie, Německa, Dánska, Rumunska, Maďarska, Slovenska, Lucemburska, Itálie, Ruska, Slovinska, Portugalska a Švýcarska.

Závodilo se celkem tři dny. Nejdříve jsme však museli ve čtvrtek dopoledne absolvovat veterinární přejímku pejsků a technickou přejímku závodních kár. Pro každou kategorii byla pravidly stanovena minimální váha závodní káry, která byla po dojezdu do cíle kontrolována. Já jsem se se svým týmem přihlásila do kategorie A, neboli sprint s 8-mi čistokrevnými psy sibiřský husky. Museli jsme tedy dovážit skoro 20 kg, abychom tuto podmínku splnili. Večer následovalo slavnostní zahájení závodu ve městě Abertamy.

První a vlastně i ostatní závodní dny se nesly v duchu pošmourného podzimního počasí. Zima a mlha, že by se dala krájet. To ale pejskům vůbec nevadilo, ba naopak nízká teplota byla výhodou. Trať závodu pro naši kategorii měřila 10,5 km a vedla převážně po loukách což se mým pejskům moc líbí a tak jsme hned první den doběhli na prvním místě s docela pěkným náskokem.

Druhý den probíhal téměř stejným způsobem, trať byla rychlá a projeli jsme ji opět naprosto bez problému a najeli jsme si další náskok na ostatní. To, ale neznamená, že bych mohla být v klidu a poslední den si s jistotou stoupnout na start. Pokazit se může cokoliv. Píchnutí či upadnutí kola, kulhající pes nebo jakákoliv jiná anomálie, kterou člověk samozřejmě nečeká.

Třetí a zároveň poslední závodní den jsem bohužel na start jela jen se 7-mi pejsky neboť mi jedna z fen začala hárat a to nadělá ve smíšeném týmu občas paseku a rozhodí to psí osazení týmu, což se týkalo i nás a bylo to také znát na výsledku. Nic hrozného to ale nebylo, díky našemu náskoku nás to ani neohrozilo v konečném výsledku závodu a udrželi jsme si 1. místo a získali tak titul Mistrů Evropy“.

A jaké jsou další plány, nejsou malé již v březnu se Kateřina se svými čtyřnohými parťáky postaví na start mezinárodního závodu ve Švédsku „Polar distanc“. Držíme palce, ať to Katko sviští!

eko

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X

Další aktuality v kategorii

Žádné aktuality nenalezeny.