Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

Nové Sedlo 16.května (VSČR) Pro každého člověka existuje vhodné pracovní místo, jde jen o to, aby se vzájemně potkali.

Stalo se všeobecně známou skutečností, že najít a vybrat ty nejvhodnější zaměstnance je v současné době stále obtížnější a nejinak je tomu i ve VSČR.

Věznice Nové Sedlo se svou pobočkou v Drahonicích je jednou z věznic, která se také potýká s nedostatkem personálu a věnuje této záležitosti náležitou pozornost.

Jací jsou vlastně lidé, kteří se zajímají a hlásí k Vězeňské službě a jaké jsou na ně kladeny požadavky?

Do zdejší věznice se hlásí především zájemci z blízkého okolí. Ničím se neliší od ostatních obyvatel severočeského regionu, nejsou na první pohled nijak zvláštní a pokud je potkáte na ulici vůbec vás nenapadne, že se zajímají o tuto práci nebo že již ve věznici pracují. Důvodem proč chtějí do vězeňství, bývá nejčastěji stabilita zaměstnání a pravidelný pracovní režim. Obvykle se jedná o fyzicky zdatné osoby zcela běžného vzezření, obvyklého vystupování, se zcela běžnými životními radostmi i starostmi. Mají svůj osobní i rodinný život, vychovávají děti, pečují o své rodiče. Není neobvyklé, že ve vězeňství pracuje několik generací po sobě. Věnují se většinou velice zajímavým koníčkům a často také vykonávají ještě i jiné společensky prospěšné činnosti. A přesto je od většiny ostatních navíc odlišuje náročnost vykonávané profese ve vězeňství a s tím spojené požadavky, které musí splnit, aby mohli tuto specifickou práci vykonávat.  Ve veřejnoprávních médiích se objevila informace, že každý desátý uchazeč úspěšně zvládne psychologické vyšetření do VSČR. Posouzení osobnostní způsobilosti je jedním z požadavků (a zdaleka ne jediným), kterým musí uchazeč bezpodmínečně vyhovět. Výkon této profese klade vysoké nároky na odpovídající rozumovou vybavenost a osobnostní vyzrálost každého jednotlivce. Zvýšená fyzická a psychická náročnost práce ve vězeňství má svůj zdroj v soustavném stresu. Příslušníci a zaměstnanci jsou totiž v každodenním kontaktu s obviněnými a odsouzenými, přičemž současně při dodržování bezpečnosti jsou také nuceni zvládat komunikaci s vězněnými osobami na vysoké úrovni, tak aby byl naplněn účel výkonu trestu odnětí svobody a zároveň se předcházelo rizikovým situacím. Jde o pestrou směsici lidí a každý je svým originálním způsobem jedinečný. Tato unikátní jedinečnost jednotlivce může za příznivých podmínek přinést užitek pro Vězeňskou službu, pokud je vhodně podporována a následně využita v podmínkách dané věznice. Vězeňské prostředí dlouhodobě negativně ovlivňuje všechen personál. Tito lidé se častěji než ostatní setkávají s neštěstím a mizérií života. Z tohoto důvodu se vězeňští psychologové věnují také péči o zaměstnance, pokud ji potřebují. Na závěr uvádíme statistický údaj,  ve Věznici Nové Sedlo jsme zaznamenali od počátku roku 2018 k dnešnímu dni a v této lokalitě nadpoloviční úspěšnost uchazečů při posouzení osobnostní způsobilosti.

eko

 

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X

Další aktuality v kategorii

Žádné aktuality nenalezeny.