Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

MÍROV 4. září (VS ČR) - Dne 23. srpna 2024 se uskutečnilo ve Věznici Mírov natáčení jedné ze série publicistického dokumentu, zaměřeného na služby poskytované ze strany církve. Dokument představuje příběhy lidí, kteří těmto službám pomáhají a realizují je a také těch, kteří tuto pomoc přijímají.

Dokument „V novém světle“, o službách církve přináší myšlenku tolerance, porozumění a pomoci druhým bez ohledu na jejich náboženské přesvědčení. Zdůrazňuje důležitost dobrovolnictví a péče o druhé, ať už ve formě nemocničních, vězeňských či vojenských kaplanů poskytujících duchovní podporu, nízkoprahových klubů poskytujících komunitní podporu, ale i péči o kostely a další. Celkově pořad poukazuje na důležitost respektu, soucítění a aktivního zapojení se do podpory druhých v rámci různých komunit. Dokument se snaží přiblížit aktivity církve tzv. "nevěřícím" divákům České televize a ukázat, že církev nepoznáváme pouze v kostelích a při bohoslužbách.

Samotné natáčení společností Rolling media s.r.o. pro Českou televizi ve věznici, kterého se osobně zúčastnil i hlavní kaplan Vězeňské služby ČR Otto Broch, bylo zaměřeno na práci vězeňského kaplana, pastorační rozhovory s odsouzenými a závěrem na mši svatou, která se sloužila v kostele svaté Markéty. Mši sloužil za asistence dvou jáhnů františkánský kněz z kláštera v Moravské Třebové P. Cyprián OFM.

Tento 20-ti dílný dokument vzniká za podpory Arcibiskupství pražského, Arcibiskupství olomouckého a Biskupství ostravsko-opavského.

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X