Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

Věznice Kynšperk nad Ohří se u příležitosti Dne českého vězeňství sešla, aby si připomněla památku zakladatele moderních vězeňských metod, Františka Josefa Řezáče, zhodnotila končící rok, nastínila další vývoj a ocenila své zaměstnance. Věznice při této příležitosti pozvala na setkání také své bývalé pracovníky a umožnila jim, aby  se do prostor věznice podívali v rámci Dne otevřených dveří  spolu s rodinami našich zaměstnanců. 

Všechny přítomné přivítal ředitel věznice plukovník Martin Klapper. Zhodnotil práci ve vězeňství jako náročnou, mnohdy ještě málo oceněnou zejména laickou veřejností a poděkoval rodinám a blízkým zaměstnanců za zázemí a podporu, kterou pracujícím ve vězeňství poskytují. Vyjádřil zaměstnancům podporu a poděkování za jejich každodenní poctivé úsilí. Poděkování patřilo rovněž bývalým kolegům, kteří se podíleli na budování a rozvoji současné věznice.

Den českého vězeňství a tradice oslav byly zahájeny v roce 2012. O rok později převzala Vězeňská služba ČR čestný prapor, který je znamením prestiže instituce, zajišťující bezpečnost celé společnosti a kvalifikovanou péči o osoby ve výkonu trestu. Moderní penitenciaristika a mnoho metod, jejichž základy Řezáč položil a prosazoval, jsou ve vězeňství stále prioritní. Je to například snaha o vzdělávání či zaměstnávání vězňů, diferenciace odsouzených a podobně.  Na počest památky F. J. Řezáče, člověka, který se podstatnou měrou zasloužil o vysokou úroveň vězeňských výchovných postupů v devatenáctém století a položil základy moderní penitenciaristiky, převzala jeho hrob do svého opatrování Vězeňská duchovenská péče.

Při této příležitosti se v českých věznicích konají služební shromáždění k připomenutí historických tradic, reformních úspěchů a dosažených výsledků v českém vězeňství. Den je spojen rovněž s oceněním služebních a pracovních úspěchů příslušníků a občanských zaměstnanců a s udílením resortních vyznamenání.

Dvanácti vyznamenaným udělil na návrh ředitele věznice generální ředitel VS ČR Petr Dohnal medaile a plakety Vězeňské služby ČR jako důstojné ohodnocení příkladného plnění pracovních či služebních úkolů ve spojení s dobou trvání pracovního nebo služebního poměru, za významný podíl na naplňování účelu výkonu trestu odnětí svobody a na rozvoji věznice nebo i vzornou prezentaci VS ČR v oblasti záchranářské kynologie.

Po slavnostním předávání ocenění a neformálním posezení u šálku kávy s občerstvením se návštěvníků ujali příslušníci oddělení výkonu trestu a oddělené vězeňské stráže, aby je provedli věznicí.  Měli možnost seznámit se s výstrojí a výzbrojí příslušníků, některými zabavenými nepovolenými věcmi a na závěr akce byli připraveni kynologové se svými psy, aby zúčastněným předvedli své dovednosti při vyhledávání drog či zadržení pachatele.

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X

Další aktuality v kategorii

Žádné aktuality nenalezeny.