Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

KYNŠPERK NAD OHŘÍ 23. října (VS ČR) - V rámci projektu Hromadné darování krve s Vězeňskou službou ČR dnes přijeli příslušníci a zaměstnanci Věznice Kynšperk nad Ohří do sokolovské nemocnice, aby zde v Dárcovském centru darovali krev a navázali tak na předchozí čtyři ročníky tohoto projektu.

Ve věznici je přes padesát stálých dárců. Mnozí z nich darují krev či plazmu a někteří jsou i v registru dárců kostní dřeně. Řada z nich je držiteli Zlatého kříže Československého červeného kříže 3. třídy a mají za sebou 80 i více odběrů.

Vedle dnešní hromadné akce daruje krev či plazmu v těchto dnech více jak deset dalších kolegů, kteří se k odběru dostavili podle potřeb transfúzní stanice. Ke skupině stálých dárců přibývají díky společnému projektu také noví dárci, což nemocnice a odběrová místa velmi oceňují.

Krev stále hraje v současné medicíně nezastupitelnou a stále rostoucí roli a nelze ji uměle vyrobit. Nejvíce jí nemocnice spotřebují při léčbě těžkých úrazů, v rámci řady operací, či při léčbě otrav. Celoživotně ­jsou na ni odkázání například lidé léčení umělou ledvinou, nebo pacienti se zhoubnými nemocemi krve. Také léky vyrobené z krve jsou nezbytné pro nemocné s poruchami srážlivosti (např. hemofilici), krev od dárců je potřebná také pro léčbu poruch obranyschopnosti, nebo například léčbu popálenin. S rozvojem dalších léčebných metod roste stále i potřeba krve získávané od dárců. Český červený kříž uvádí, že v průměru dostane každý občan za svůj život 4x krevní transfúzi a 12x preparát vyrobený z krve. Přitom v České republice v posledních letech nestačí počet nových dárců krve vyrovnat jejich úbytek daný věkem či nemocemi.

peb

Sdílet článek

Facebook
Platforma X