Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

KYNŠPERK NAD OHŘÍ/Maďarsko 1. října (VS ČR) – Na mezinárodním kynologickém přeboru, který pořádala Vězeňská služba Maďarska ve dnech 25. – 27. září 2018 v tamní věznici Baraczka-Annamajor získal 1. místo v kategorii obrana příslušník Věznice Kynšperk nad Ohří ppor. Radek Čajka se služebním psem belgickým ovčákem Be Thor Frosty Fox.

Soutěž byla rozdělena do tří kategorií – obrana, stopa a vyhledávání omamných a psychotropních látek. Všechny kategorie měly rovněž jako společnou disciplínu poslušnost, sestávající ze sedmi cviků. Všechny disciplíny byly přiblíženy praktickému výkonu služby. Speciální dobrovolnou disciplínou a bezpochyby zpestřením celé soutěže byl branný závod sestávající z běhu na čas a obratnosti psovoda se psem při plnění deseti cviků, kterého se zúčastnili všichni čeští psovodi. Soutěž provázela přátelská atmosféra, kterou podtrhlo i příjemné slunečné počasí.

Soutěže se dále účastnili psovodi z Vězeňské služby Slovenska a Polska a dalších ozbrojených sborů pořádajícího státu. Českou republiku reprezentovali s Radkem Čajkou Pavel Pochman se psem Bedou z Věznice Oráčov v kategorii stopy a Radovan Strojil se psem Banditem z Věznice Opava ve vyhledávání OPL

„Akce prověřila naše služební psy ve všech kategoriích. Situace, které maďarští kolegové připravili, byly nastaveny tak, aby co nejvíce odpovídaly reálným podmínkám. Třeba kontrola odsouzených při venkovní aktivitě, tady bylo nutné najít zbraně a pes si musel poradit při práci s košem s útokem pachatele. Při zadržení v místnosti zase psi zakročovali při střelbě ze samopalu a byli vysílání do nepřehledné situace, kdy nesměli zneškodnit pasivního pomocníka. A v neposlední řadě tu byl branný běh, kde jsme se stali překvapivými vítězi. Ale na tom má velkou zásluhu můj pes, který splnil všechny předložené disciplíny, a za to nám odečetli cenné sekundy z celkového času“, dodal Čajka.

Služební kynologie byla ve Věznici Kynšperk nad Ohří zřízena 1. 4. 2008, letos si tedy připomíná 10. výročí.  Pro výkon služby ve vězeňské službě jsou psi využíváni v kategoriích: psi všestranní, psi obranní a psi protidrogoví. V současnosti má věznice 13 služebních psů, o které se stará 8 příslušníků – psovodů.  

peb

 

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X