Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

Odsouzení ve Věznici Kynšperk nad Ohří využívají už druhým rokem možnosti vstoupit po svém propuštění do projektu s názvem Nestůj a pojď II, který si klade za cíl podpořit mladé lidi na trhu práce stejně jako podpořit je v návratu do vzdělávání.

Cílovou skupinou projektu jsou mladí nezaměstnaní lidé do 30 let. Řada z klientů vstupujících do projektu je přitom nejen bez zaměstnání, ale i bez kvalifikace. Výjimkou nejsou ani klienti s neukončeným základním vzděláním.

Mezi skupinu osob ohrožených dlouhodobou nezaměstnaností patří i lidé po výkonu trestu odnětí svobody. Jejich vstup na trh práce bývá ztížen, a to nejen z důvodu často nižších kvalifikačních předpokladů, nedostatku pracovních zkušeností, špatné finanční situace po propuštění, ale i z důvodu trestní minulosti.

Tito lidé často při svém hledání zaměstnání naráží na požadavek zaměstnavatelů na čistý trestní rejstřík, a to i u pracovních pozic určených pro osoby se základních vzděláním, jako je např. pomocník do kuchyně. Svou roli hrají i osobnostní charakteristiky dříve trestaných osob, které bývají v některých případech vyřazeni z evidence úřadu práce pro nespolupráci, pokud byly dříve evidovány.

Vstup do projektu Nestůj a pojd II může zapojení do pracovního procesu usnadnit, neboť řeší i nedostačující formu institucionální podpory těchto lidí, kteří zůstávají mimo evidenci oficiálního systému.

Poradkyně projektu, Mgr. Lucie Rindzáková, říká: „V začátku spolupráce klienti navštěvují motivační kurz. V tomto kurzu se klienti naučí orientovat na trhu práce, vyhledávat zaměstnání online, napsat si svůj vlastní motivační dopis a životopis. Mezi další témata kurzu patří např. příprava na přijímací pohovor, komunikační dovednosti, motivace, sebepoznání a sebehodnocení. Někteří z klientů podstupují kromě motivačního kurzu i další aktivity a využívají např. rekvalifikaci, finanční poradenství či koučink. V projektu dále mají klienti možnost nastoupit do pracovního poměru na tzv. dotované pracovní místo nebo do programu Rozjeď byznys určený klientům s podnikatelskými ambicemi. Mohout také absolvovat zkoušku profesní kvalifikace.“

Za odsouzenými dojíždí poradkyně do věznice jednou měsíčně. Setkává se zde s vězni, kteří budou následující měsíc propuštěni a během schůzky je seznámí s obsahem projektu a možnostmi spolupráce.

Projekt realizuje od května 2016 Karlovarský kraj spolu se svými partnery – Krajskou pobočkou Úřadu práce ČR v Karlových Varech, Asociací nevládních neziskových aktivit Karlovarského kraje, Krajskou hospodářskou komorou Karlovarského kraje a Krajskou radou dětí a mládeže Karlovarska.

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X

Další aktuality v kategorii

Žádné aktuality nenalezeny.