Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

KYNŠPERK NAD OHŘÍ 13. prosince (VS ČR)- S nedávno spuštěným systémem elektronických náramků seznámil odborný personál oddělení výkonu trestu vedoucí střediska PMS v Chebu a zástupce krajského vedoucího Západočeského soudního kraje Milan Morava.

Milan Morava přiblížil pracovníkům vězeňské služby roli probační a mediační služby při zjišťování podmínek pro možnost využití elektronického monitorovacího systému (EMS) a při vlastní kontrole trestu domácího vězení ve spolupráci s Operačním střediskem EMS, které je v provozu 24 hodin denně sedm dní v týdnu. „Náramek umí zejména kontrolovat, zda se monitorovaná osoba nachází v určenou dobu ve svém obydlí, případně zjistit, kde jinde se tato osoba nachází. Systém současně umožňuje provést vzdálenou kontrolu dodržování soudem uloženého omezení zdržet se konzumace alkoholu provedením vzdálené dechové zkoušky na jeho přítomnost. V neposlední řadě může systém chránit oběti, pokud o to projeví zájem. Systém vytyčí kolem chráněných osob (obětí) ochranný perimetr, který odsouzený nesmí narušit“, vysvětlil.

Elektronický monitorovací systém se v současnosti využívá hlavně při kontrole trestu domácího vězení, ať už trestu jako takového, nebo při přeměně zbytku trestu odnětí svobody na trest domácího vězení, a dále v rámci náhrady vazby dohledem. „V Západočeském (Plzeňském) soudním kraji je aktuálně EMS využíván celkem v 8 případech. V sedmi případech se jedná o trest domácího vězení a jeden případ se týká náhrady vazby dohledem s kontrolou EMS, přičemž v tomto případě využila oběť možnost ochrany prostřednictvím tohoto systému“, doplnil Milan Morava.

Vězeňská služba spolupracuje s PMS ČR nejen v oblasti vzdělávání, prevence a vzájemné výměny zkušeností, ale též v oblasti přípravy podkladů pro rozhodnutí soudu o možnosti podmíněného propuštění odsouzených a přeměny trestu odnětí svobody na trest domácího vězení, při realizaci projektů jednoho z účastníků dohody aj.

Cílem spolupráce obou služeb je snížení recidivy a eliminace rizikových faktorů u cílových skupin odsouzených.

peb

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X