Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

KYNŠPERK NAD OHŔÍ (VS ČR) 24. dubna - Odsouzení muži navštívili nízkoprahové zařízení „Klub Aktiv“ v Kraslicích, kde besedovali s pracovníky neziskové organizace Člověk v tísni o.p.s. Během besedy se tito muži obeznámili s činností obecně prospěšné společnosti, shlédli dokument o volnočasových aktivitách s mládeží a na závěr se zúčastnili workshopu pod názvem “Jak vznikají dluhy“, kde jim školený pracovník poskytl cenné informace, mimo jiné také k novele insolvenčního zákona.

Podle sociální pracovnice Lenky Hanušové „zajímavá a poutavá přednáška dala odsouzeným odpovědi na řadu otázek a získané informace tak mohou využít při řešení dluhové problematiky po návratu do civilního života“, řekla. Odsouzené zaujala také práce aktivizačních pracovníků a ocenili činnost, kterou věnují zejména mládeži.

Akce se konala v rámci extramurálních aktivit programu zacházení (aktivity „za zdmi věznice“) a účastnili se jí vězňové z výstupního oddílu, který ve věznici funguje od r. 2002. Jsou do něj zařazováni zpravidla odsouzení s trestem delším než tři roky, a to šest měsíců před plánovaným výstupem z výkonu trestu, aby se intenzivněji připravovali pro život na svobodě.

Výběr odsouzených je podmíněn také jejich motivací a snahou na sobě před skončením výkonu trestu pracovat. S těmito vězni pak pracuje odborný tým, přičemž besedy se zástupci různých institucí k problematice života po propuštění, poradenství včetně nácviku právních dovedností a sepsání životopisu jsou významnou částí jejich činnosti.

Setkání v kraslickém zařízení bylo velmi přínosné a obě strany se již domluvily na další spolupráci.

peb

 

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X