Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

KYNŠPERK NAD OHŘÍ 29. srpna (VS ČR) – Ve dnech 27. a 28. srpna se ve věznici konalo oblastní postupové kolo přeboru všestranné a obranné služební kynologie.

Jedná se o jeden ze tří výběrových závodů pro Přebor všestranné a obranné služební kynologie VS ČR, který se uskuteční letos v říjnu v Zotavovně VS ČR Pracov a zúčastnilo se ho osm psovodů ze sedmi věznic.

Soutěžilo se ve třech disciplínách. Stopa, což je 900 kroků dlouhá a hodinu stará trasa přes různé terény, kdy pes sleduje stopu a musí nelézt čtyři pohozené předměty. Další disciplínou byla poslušnost. Jde o soubor deseti cviků, které musí pes se svým psovodem absolvovat. Jedná se o chůzi bez vodítka, přivolání či překonání překážek, kdy se ukáže, jak spolu psovod a pes dokáží spolupracovat. Třetí disciplínou je obrana. Jde o kombinované cviky jako je vyhledání pachatele v objektu, zadržení pachatele v noci a zvládnutí modelových situací, které mohou při výkonu služby ve věznicích nastat.

Na realizaci úkolů se podílela pětice figurantů, kteří vždy pociťují silné zákusy služebních psů do tzv. Ringo obleku, což je celotělový ochranný oblek pro nácvik obran. Zuby psů skrze oblek neprojdou, ale  tlak čelistí umí být i tak bolestivý.

Hodnocení výkonů každé dvojice prováděli rozhodčí Radek Čajka z Výcvikového střediska služební kynologie Věznice Kynšperk nad Ohří a ppor. Bc. Jan Veselý z Vazební věznice a ústavu pro výkon zabezpečovací detence Brno.

 

Vítězové v jednotlivých disciplínách:

Obrana - pprap. Daniel Zach se psem Tazzem z Věznice Ostrov

Stopa   - pprap. Michal Laupy se psem Clipprem z Věznice Oráčov

Poslušnost - pprap. Petr Hroch se psem Tazzem z Věznice Bělušice

 

Celkové umístění:

3. místo pprap. Petr Hroch se psem Tazzem z Věznice Bělušie

2. místo pprap. Marek Oubrecht se psem Atosem z Věznice Kynšperk n. O.

1. místo pprap. Michal Laupy se psem Clipprem z Věznice Oráčov

Sdílet článek

Facebook
Platforma X