Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

KYNŠPERK NAD OHŘÍ 20. srpna (VS ČR) - Jarní a letní měsíce jsou pro příslušníky služební kynologie obdobím, ve kterém mohou veřejnosti ukázat některé dovednosti svých čtyřnohých pomocníků. Každý rok absolvují hned několik takových akcí, tradiční se stala například Cesta za zdravím v Chebu na Krajince. Letošní sezonu však poznamenala opatření proti šíření nemoci Covid 19 a včerejší akce tak byla tento rok nejspíše jedinou.

Kynologové sebou přivezli šest psů a všechny děti bez rozdílu věku je vítaly s velkým nadšením a se zájmem nakukovaly i do jejich přepravních boxů a připojeného vozíku. Vrchní inspektor pro psovody Radek Čajka objasňoval dětem, k čemu se ve věznicích psi využívají a s dalšími dvěma kolegy předvedli výcvik poslušnosti, práci při vyhledávání omamných a psychotropních látek nebo při zajištění pachatele aj.

Úspěch má vždy například scénka se zlodějem aut. Jde při ní o vytahování figuranta za pomoci psa z poza volantu auta, následnou prohlídku auta a odhalení schované drogy. Stejně atraktivní je pro diváky obrana psovoda se psem v košíku i bez něj a zadržení pachatele.

Velkým potěšením byla pro všechny děti možnost odměnit psa pamlskem, pohladit ho nebo mu hodit míček. „Ukázka byla úžasná a děti nadšené! Budeme moc rádi, když to do budoucna bude spolupráce na každý tábor,“ řekla Lenka Poulová, z organizačního týmu Krav Maga Club Karlovarský kraj.

Psovodi vězeňské služby musí ovládat metodiku a techniku výcviku psa a nácvik provádět tak, aby dosáhli požadovaného stupně vycvičenosti a využitelnosti pro výkon služby. Služební kynologie ve věznici funguje od roku 2008. Je do ní zařazeno 11 příslušníků, kteří pečují o 12 psů. Ve skupině je jedna fena, mladá krasavice německého ovčáka, zbývající část smečky tvoří psi různého věku plemen německého, belgického a holandského ovčáka.

peb

Sdílet článek

Facebook
Platforma X

Další aktuality v kategorii

Žádné aktuality nenalezeny.