Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

KYNŠPERK NAD OHŘÍ 21. května (VS ČR) – Odsouzení ze skupiny „Laudato si“ z oddílu pro věřící a se zájmem o duchovní hodnoty se sešli v rámci edukativního setkání s tématem vhledu do mikrosvěta a makrosvěta vesmíru.

Při setkání s tématem vhledu do mikrosvěta a prostřednictvím filmu Putování k hranicím stvoření rovněž do makrosvěta vesmíru bylo možné zkoumat očima, byť skrze osvětlenou lupu, tak mikroskopem, divy stvoření a žasnout nad nejmenšími částicemi, z nichž vychází život. Jako přírodniny k průzkumu sloužily např. větvičky šeříku, stonek s květem ostružiny, šiška a také živočišné části těla včely, vážky, sršně, nebo také živá voda z rybníku, kde zůstalo při náběru ještě spousta přitažlivých tajemství. Odsouzení načerpali informace o rostlinách a živočiších za pomoci školního mikroskopu.

Setkání připravila ve spolupráci s vězeňským kaplanem Jaroslavem Šaškem předsedkyně Českého svazu ochránců přírody Kynšpersko a současně dobrovolnice Duchovenské péče Eva Řezníčková.

Věznice podporuje odsouzené v environmentální výchově a vytváření pozitivního vztahu k přírodě i její ochraně. „Nemalou součástí je rovněž péče o spirituální rovinu, která je nedílnou součástí každého člověka a patří do hlavních potřeb a plnosti lidského bytí. Proto při tomto setkání také zněl zpěv, především oblíbené písně „Laudato si“ a dalších, modlitba, či četba z Bible a odsouzení pojednou mohli v celistvosti objevovat dílo Stvoření. Žalmem osmým bylo připomenuto lidské poděkování první osobou na Měsíci, kosmonautem N. Armstrongem, který jej při pohledu na Modrou planetu v r. 1969 recitoval", připomněl Jaroslav Šašek.

peb, jsas

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X