Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

KYNŠPERK NAD OHŘÍ 20. května (VS ČR) - V kynšperské věznici byla zahájena výstavba nového areálu služební kynologie. Akce, která si vyžádá náklady ve výši 4 miliony korun, má skončit v září letošního roku a má přinést zlepšení současných nedostatečných podmínek pro chov i výcvik služebních psů a snížení souvisejících provozních výdajů.

Vězeňská stráž využívá v současné době třináct psů a pro jejich ustájení je k dispozici ve stávajícím areálu jedenáct dřevěných kotců, které jsou vlivem opotřebení a povětrnostních podmínek ve špatném stavebně technickém stavu.

Náklady na pravidelné opravy těchto kotců zhruba ve dvouletých intervalech dosahovaly v řádu několik desítek tisíc korun, proto byly navrženy nové zděné kotce včetně souvisejících úprav venkovních prostor. Potřebnost akce odůvodňuje i to, že věznice zajišťuje výcvikové pobyty a pravidelné přezkoušení služební kynologie pro několik dalších věznic. Celkem bude vybudováno 14 zděných kotců, z nichž 12 bude pro standardní ustájení služebních psů a 2 kotce budou stavebně řešeny tak, aby mohly být užívány jako karanténní. Součástí stavby jsou přípojky vody, kanalizace a elektrické energie, dále zpevněné plochy u jednotlivých kotců a nové oplocení pro výběhy psů.

Služební pes slouží ve věznici nejen jako výrazný preventivní a donucovací prostředek, který zvyšuje efektivnost výkonu služby, ale je nepostradatelný také jako profesionální specialista na pachové práce. Pro výkon služby jsou ve vězeňské službě využíváni psi v kategoriích všestranní, obranní, psi na vyhledávání drog.

Služební kynologie byla ve Věznici Kynšperk nad Ohří zřízena 1. 4. 2008.

 

Sdílet článek

Facebook
Platforma X