Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

Do věznice přijel v sobotu dopoledne mladý poutník a spisovatel Ladislav Zibura besedovat s odsouzenými o svých cestách po světě.

Na devadesát vybraných odsouzených mužů mohlo naslouchat vtipnému, svěžímu i poučnému vyprávění o cestě do Santiaga de Compostela, do Říma a Jeruzaléma, k Baltskému moři a hlavně o cestování z Nepálu do Číny.

Českobudějovického rodáka nevede k poutnictví žádná víra, ale zvědavost a touha po dobrodružství a poznávání lidí. "Do vězení jsem se chtěl podívat proto, že svoboda je velké téma mých cest – a vždy mě zajímal také opačný extrém, tedy její ztráta. Na vězení mě nejvíc zaujala jeho civilnost. Ne, že by tam snad nepanoval řád, pevný režim nebo, že by to tam bylo nějak hezké. Byli tam ale lidé, se kterými jsem se mohl normálně bavit – a to na straně vězňů i dozorců. Dostal jsem pár tipů na knížky a na výlet, dozvěděl se, jak to ve vězení chodí. Dva vězni mi dokonce vyprávěli o tom, že se na svobodě chystají cestovat, muži také měli zajímavé dotazy. Pokud chceme fungovat jako společnost, musíme se podle mě navzájem znát. Právě proto se rád vydávám za lidmi z různých částí společnosti a rád se vrátím i do Kynšperku nad Ohří," pověděl.

Své cesty chce Ladislav zprostředkovávat lidem, dělat během putování projekce, psát blog, natáčet videa, sdílet fotky…. Prostě nadšení a radost z poutí předávat dál a umožnit všem, kteří se z všelijakých důvodů na cestu nemohou vydat, aby ji prožili s ním. „Lidé milují vyprávění příběhů. Vždyť na něm je založená celá lidská civilizace – to, jak se učíme, jak píšeme, naše komunikace, předávání zkušeností, sdílení radosti i starostí“, dodal.

Odsouzení se shodli na tom, že nic podobného zatím neviděli. Téměř dvouhodinové vyprávění doprovázené vlastní projekcí mělo takříkajíc „šťávu“ a opravdu zvláštní atmosféru, kterou si vězni spolu se zážitky odnášeli sebou. Dvaatřicetiletý odsouzený Pavel byl nadšený a s ostatními vězni ocenil také to, „že se snažil vcítit do jejich role, zajímal se o jejich život ve vězení a věnoval jim do knihovny několik svých knížek“ pověděl.

Celou akci iniciovala a organizovala sestřička místního zdravotnického střediska Alexandra  Pokorná, která  se s Ladislavem Ziburou setkala v minulosti a správně odhadla, že bude mít co sdělit nejenom odsouzeným, ale i nám,  zaměstnancům.

Závěr návštěvy byl vyhrazen krátké prohlídce věznice.

peb

 

Sdílet článek

Facebook
Platforma X

Další aktuality v kategorii

Žádné aktuality nenalezeny.