Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

KUŘIM 2. května (VS ČR, Trizomie21) – Dřevěné, barevné a hlavně didaktické hračky vyrábí odsouzený Martin ve Věznici Kuřim již více než dva roky. Výsledky svojí práce měl Martin možnost osobně předat manželům Klísovým. Klísovi jsou zakladatelé Spolku Trizomie21, kde se aktivně věnují rodinám, jejichž dětem byl diagnostikován Downův syndrom.

Prvotní kontakt mezi věznicí a tímto spolkem vznikl na základě osobního dopisu odsouzeného Martina, který se ve výkonu trestu věnuje výrobě dřevěných hraček pro mateřské školy. Odsouzený Martin představil pedagogovi volného času svůj záměr s žádostí o umožnění výroby senzomotorických a didaktických hraček pro děti s Downovým syndromem, a spolupráce nastala v momentě schválení aktivity ředitelem věznice. 

Výrobou hraček pro postižené děti, tak splácí Martin společnosti svůj dluh. Vedení věznice s pracovníky odborného zacházení, na jaře 2023, realizovalo první setkání se zástupci Trizomie21 a osobně předali první várku hraček přímo v prostorech spolku. Nyní, po roce usilovné práce odsouzeného Martina, vznikly nové senzomotorické hračky a pomůcky, tyto budou používány při terapiích a prázdninových pobytech rodičovské skupiny Dáme to spolu.

A co je Downův syndrom? Geneticky podmíněná anomálie chromozomů, je způsobena přítomností jednoho nadbytečného chromozomu číslo 21. K této anomálii obvykle dochází již na úplném začátku vývoje člověka, v prvotní buňce zůstane jeden chromozom navíc a každá další buňka pokračuje v dělení s touto genetickou informací. Přebytečný chromozom způsobuje odlišný a pomalejší vývoj buněk, jednotlivých orgánů i celého organismu. A bohužel mnohé z těchto odlišností už předem vytlačují lidi s Downovým syndromem na okraj zájmu společnosti. Spolek Trizomie21 nabízí všestrannou a přátelskou pomoc potřebným rodinám.

Vedení věznice vyjadřuje podporu všem projektům a aktivitám, které mají pozitivní vliv na odsouzené, kteří se snaží o svoji nápravu a pracují na sobě již ve výkonu trestu odnětí svobody.

 

 

pak

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X

Další aktuality v kategorii

Žádné aktuality nenalezeny.