Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

KUŘIM 24. května (VS ČR) – Nahlédnout do střežených prostorů, kde je téměř nutností aby zaměstnance doprovázel příslušník dozorčí služby, měla možnost zažít dvacítka studentů Střední zdravotnické školy Brno v Jaselské ulici. 

Studenti studující obor sociální činnost, tedy budoucí sociální pracovníci, se dozvěděli velké množství informací o věznici – její profilaci, ubytovací kapacitě, pro koho je věznice určena a při samotné prohlídce věznice spatřovali členění odsouzených do jednotlivých oddílů.

Přičemž chod oddělení výkonu trestu zabezpečují příslušníci a občanští zaměstnanci. Odlišné členění je i u příslušníků – strážní, střeží věznici prostřednictvím strážních stanovišť před ozbrojeným nebo jiným napadením. Střeží, předvádí a eskortují vězněné osoby k mimovězeňským poskytovatelům zdravotních sužeb a k soudům, také v rámci přemístění do dalších věznic. Mezi další povinnosti strážných patří zabraňování neoprávněných vstupů osob a průniku nepovolených předmětů do věznice. Příslušníci – dozorci, zabezpečují účel výkonu trestu odnětí svobody, dodržování časového rozvrhu dne odsouzených. Vykonávají službu na určeném stanovišti, ke své služební činnosti mohou využívat škálu zákonem stanovených donucovacích prostředků, využívají spojovací a signálně zabezpečovací prostředky k výkonu služby. Komunikují s odsouzenými osobami, upevňují kázeň 
a pořádek, podílí se na provádění všech druhů prohlídek.

Při exkurzi ve střežené části se studenti doptávali také na pracovní náplň sociálního pracovníka, vzhledem k oboru jejich zaměření. Pracovní náplní sociálního pracovníka je diagnostická a konzultační činnost u vězněných osob, aplikace penitenciárních postupů k naplnění účelu výkonu trestu, poskytování sociálního výcviku včetně řešení zátěžových situací odsouzených. Pracovníci zajišťují sociální poradenství a provádění sociální práce u odsouzených, s jejich rodinami a poskytují krizovou pomoc. Podílí se na návrzích k rozhodování o udělení přerušení výkonu trestu, povolování volného pohybu mimo věznici, návštěv bez zrakové a sluchové kontroly a přeřazování odsouzených do jiného typu věznice. Pomáhají odsouzeným s obstaráváním nových osobních dokladů a také s plynulým přechodem odsouzených do řádného občanského života.

Po uskutečnění exkurze sami studenti zhodnotili přínos návštěvy ve věznici, písemně vyjádřili svoje pozitivní pocity z exkurze a také obdiv odbornému personálu, který je po celou dobu exkurze doprovázel.

 

 

pak

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X

Další aktuality v kategorii

Žádné aktuality nenalezeny.