Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

Karviná, 21. června (VS ČR) Ve čtvrtek 20. června se v odpoledních hodinách v parku za zdmi věznice uskutečnil první virtuální Běh se žlutou stužkou pro odsouzené.

Cílem Projektu Žlutá stužka je šířit osvětu o práci s vězněnými osobami a upozornit na jejich obtížné začleňování zpět do společnosti po výkonu trestu. Cílí na veřejnost, na případné potenciální zaměstnavatele a poukazuje na skutečnost, že i lidé s trestní minulostí mohou být dobrými a loajálními zaměstnanci. Projekt Žlutá stužka i Běh se žlutou stužkou organizuje Žlutá stužka z. s. za podpory Vězeňské služby České republiky, Probační a mediační služby České republiky, neziskového a soukromého sektoru.

A proč vlastně Žlutá stužka? Inspiraci má celý projekt v písní „Tie a Yellow Ribbon Round the Old Oak Tree“ Tonyho Orlanda, ve které se zpívá o návratu z vězení a druhé šanci.  

Zaměstnanci věznice se Běhu se žlutou  stužkou účastní pravidelně již několik let. Ale virtuální běh pro odsouzené zorganizovala speciální pedagožka Michaela Holubíková letos poprvé. Běhu se zúčastnilo 14 odsouzených z karvinské věznice a přidali se i další 4 odsouzení z Vazební věznice Ostrava. A svou účastí přišla odsouzené podpořit také vedoucí střediska Probační a mediační služby Havířov Jana Tkáčová. 

Celkem tedy bylo na startu 19 běžců ve dvou samostatných  rozbězích. Běželo se za zdmi věznice v přilehlém Parku Bedřicha Smetany. A každý účastník uběhl 2 km. Mimochodem na stejném místě pravidelně běhají i naši příslušníci v rámci testů fyzické zdatnosti.

Jednoho z účastníků přišla podpořit i jeho malá dcerka, která tatínkovi celou dobu fandila. Předem jsme o tom nevěděli, ale protože celý letošní ročník byl tematicky zaměřený právě na vězněné otce, všechny nás jejich vzájemné objetí dojalo.  

Všichni odsouzení, kteří se včera virtuálního běhu zúčastnili obdrželi tematická trička a následně dostanou také diplomy. 

Poděkování patří také Městské policii Karviná, která vyšla vstříc naši žádosti o součinnost. 

Počasí vyšlo na jedničku a stejná byla taky atmosféra po celou dobu konání akce. 

red

 

Sdílet článek

Facebook
Platforma X