Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

Ve dnech 11. 6. – 15. 6. 2018 se uskutečnil ve Věznici Horní Slavkov rekvalifikační projekt společnosti Rubikon centrum „Z basy do práce“. Aktivita projektu nesla název „Rozvoj kvalifikace“. Realizaci předcházela potřebná příprava a výběr vhodných kandidátů. Cílem projektu je přímá podpora integrace odsouzených zpět do společnosti.

Samotnému zahájení projektu předcházel již zmíněný výběr vhodných kandidátů dle stanovených kritérií. Mezi hlavní kritéria výběru patřil blížící se výstup odsouzených z výkonu trestu tak, aby možné využití rekvalifikace dávalo smysl. Vybraní odsouzení se již dříve aktivně připravovali na návrat do civilního života účastí na aktivitách „Burza práce“ a „Pohovory nanečisto“, které se rovněž konaly ve Věznici Horní Slavkov. Do projektu bylo zařazeno celkem jedenáct odsouzených.

Dne 11. 6. 2018 po zahájení, které provedl zaměstnanec společnosti „Rubikon centrum“, následovalo představení průběhu samotného kurzu lektory ze společnosti KROP s. r. o. obsluha motorových pil a křovinořezů. V den zahájení byla do Věznice Horní Slavkov dopravena „učební pomůcka“ kterou byla kulatina určená na praktický výcvik. První den kurzu proběhl na kulturní místnosti, která byla pro tyto potřeby využita jako učebna. Lektoři kurzu zahájili výuku teoretickými znalostmi, které předávali odsouzeným. Odsouzení byli školeni z bezpečnosti práce, dále získali technické informace o strojích a prostřednictvím interaktivního DVD byli seznámeni se způsoby správného provedení práce. Následující tři dny byly věnované praktickému výcviku, kde se odsouzení učili jak bezpečně obsluhovat motorovou pilu a křovinořez. Součástí praktického výcviku byly činnosti jako příprava pracoviště a zařízení před prací, použití ochranných pomůcek, samotné používání zařízení, údržba a čištění. Na základě pokynů lektorů získali odsouzení jistotu a nezbytný respekt při práci se stroji. Praktické přezkoušení proběhlo dle pokynů a všichni odsouzení prokázali, že mohou využít nabité zkušenosti v praxi. Poslední den kurzu proběhl na učebně, kde odsouzení v písemném testu zúročili své teoretické i praktické znalosti. Na základě úspěšné složené zkoušky jim bylo vystaveno rekvalifikační osvědčení, které odsouzení mohou využít při hledání práce po ukončení výkonu trestu.

Aktivitu lze vyhodnotit velice kladně s profesionálním přístupem ze strany školitelů a se zájmem ze strany odsouzených.

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X

Další aktuality v kategorii

Žádné aktuality nenalezeny.