Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

V sobotu 28. října 2017 proběhla v parku Boheminium Mariánské Lázně další velká událost, a  to slavnostní odhalení a představení dlouho očekávaného modelu nejnavštěvovanější památky Karlovarského kraje hradu Loket za účasti ředitele Věznice Horní Slavkov Radka Kutiše a dalších důležitých hostů.

V rámci dlouhodobé spolupráce s parkem Boheminium v Mariánských Lázních vznikl další záměr, a to vytvořit model hradu Loket. V samém počátku realizace projektu bylo domluveno, že hrubá stavba se postaví ve Věznici Horní Slavkov, finální úpravy a barvení modelu provedou modeláři z parku Boheminium.

Model je vyroben v měřítku 1:25, rozměry modelu jsou 4m na délku, 2,2m na šířku, dominantní věž je 1,87 m vysoká.  Základní skelet modelu byl vytvořen z odolného materiálu - plastu (desky trovicel) o síle 10 mm, ostatní části modelu byly vyrobeny z téhož materiálu o síle 1 až 8 mm. Střechy jsou odlity z hmot na bázi epoxidových pryskyřic a polyuretanů. Na výplně oken bylo použito plexy. Samotná stavba modelu trvala 4 měsíce. Na výrobě modelu se podíleli čtyři pracovně zařazení odsouzení pod odborným vedením pana Radka Jirsy.

Model se velmi líbil nejen zaměstnancům parku Boheminium v Mariánských Lázních, ale především přítomným návštěvníkům parku.

V současné době je rozpracován model řetězového mostu císaře Ferdinanda z roku 1835, který původně přemosťoval řeku Ohři u hradu Loket. Jednalo se o největší český řetězový most, výjimečný zejména svou výškou nad hladinou, která činila přibližně 20 m. Tento řetězový most sloužil veřejnosti do roku 1928, kdy byl pro špatný technický stav uzavřen a  v  roce 1931 zbořen. Model řetězového mostu bude po jeho dokončení instalován k modelu hradu Loket.

Sdílet článek

Facebook
Platforma X

Další aktuality v kategorii

Žádné aktuality nenalezeny.