Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

BŘECLAV 17. dubna 2018 (VS ČR) - Tak jako v loňském roce i letos se běžel Yellow Ribbon Run (Běh se žlutou stužkou). Žlutá stužka je symbolem návratu bývalých vězňů do společnosti. Pomáhá bořit předsudky a poukazuje na problém obtížné zaměstnatelnosti osob po výkonu trestu odnětí svobody. Nejde o běžný závod, jde o to si na trati vzpomenout, jak obtížnou cestu mají ti, co jsou propuštěni z vězení. Myšlenka Yellow Ribbon Run je tedy jasná: ukažme, že umíme dát lidem po výkonu trestu šanci, protože bez práce nemají možnost vrátit se do plnohodnotného života. Každý člověk má právo na druhou šanci, pokud o ni stojí.

Letos to byl již třetí ročník Yellow Ribbon Run. Věznice Břeclav se tohoto běhu zúčastnila podruhé. Yellow Ribbon Run byl součástí jubilejního 20. ročníku Sportisimo půlmaratonu v Praze konaného dne 7. 4. 2018, kde se zúčastnilo přes 11 tisíc běžců a běžkyň.

Běželo devět odsouzených, včetně tří žen a přes šest desítek lidí, kteří podporují druhou šanci pro lidi s trestní minulostí. Většina z odsouzených neměla před nástupem do výkonu trestu s během zkušenost. Za Věznici Břeclav vyběhl na trať 1 zaměstnanec a dále 1 odsouzený, který 21,1 km dlouhou trať zvládl uběhnout za 1:59:08. Tento čas je obdivuhodný s přihlédnutím k tomu, že jsou ve věznici velmi omezené podmínky na běžecký trénink.

Startovalo se v 10 hodin dopoledne za doprovodu tónů Smetanovy Vltavy z náměstí Jana Palacha, kde závod i končil. Trasa vedla z velké části po nábřežích a běželo se přes pět pražských mostů (Palackého, most Legií, Mánesův, Čechů a Libeňský).

Od samého začátku až do konce provázela závod skvělá atmosféra tisíců okolních diváků a fanoušků.

  Bc. Ivan Dvořák - pedagog volného času    

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X

Další aktuality v kategorii

Žádné aktuality nenalezeny.