Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

BŘECLAV 18. září (VS ČR) - Od roku 2015 spolupracuje Věznice Břeclav se Společností Podané ruce Brno. Asistenti společnosti v rámci Protidrogové poradny pravidelně navazují spolupráci s obviněnými a odsouzenými v objektu Břeclav a odsouzenými v objektu Poštorná. Garanti spolupráce jsou psychologové věznice.

Odsouzení ve Věznici Břeclav v měsících březen až srpen letošního roku měli možnost absolvovat skupinu PREVENCE RELAPSU A PŘÍPRAVA NA VÝSTUP Z VĚZENÍ. Skupinu vedli lektoři Centra poradenských služeb ve vězení a po výstupu (dále jen CPSVV), Společnosti Podané ruce o.p.s. Služby CPSVV jsou určeny lidem, kteří chtějí řešit problém se závislostí a jsou motivováni k práci k dosažení pozitivních životních změn.

Možnost absolvovat tuto skupinu je novinkou v nabídce věznice. Jedná se o další způsob práce s odsouzenými, který směřuje k rozbití „začarovaného kruhu“, do kterého se mnozí z nich dostávají, proto, že nejsou připraveni na návrat na svobodu a nemají dostatečné zázemí, vrací se do starých vzorců chování. Ty jim způsobují problémy a přivádí je zpátky do výkonu trestu. Setkáváme se s tím, že část odsouzených nemá výstup z vězení dostatečně naplánovaný, hledají motivaci pro změnu svého života nebo neví, na co si dávat pozor a kde hledat pomoc.

Skupina si kladla za cíl pomoci s přípravou na výstup a využitím doby uvěznění k práci na sobě a své budoucnosti.  Tématy bylo ujasňování cílů, plánování života po výstupu, systém léčebných a sociálních služeb, prevence relapsu návykového chování a rovnováha životního stylu. V době mezi jednotlivými setkáními se účastníci věnovali zadaným tématům také formou samostatné práce.

Celkově se se skupiny zúčastnilo 12 odsouzených z vysokého stupně zabezpečení, 10 dokončilo skupinu a získalo osvědčení o absolvování. Pro mnoho z nich bylo právě toto osvědčení prvotní motivací ke vstupu do skupiny. Na jejím konci se to ale změnilo, z anonymně poskytnuté zpětné vazby vyplynulo, že účastníci považovali skupinu za užitečnou, mají dobrý pocit, že něco dobrého pro sebe mohli udělat, byly jim zodpovězeny otázky a cítí se více připraveni na „normální život“.

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X

Další aktuality v kategorii

Žádné aktuality nenalezeny.