Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

BŘECLAV 22. května 2018 (VS ČR) - V rámci restorativní praxe byla navázána užší spolupráce s Úřadem práce v Břeclavi. Jako první proběhla beseda s odsouzenými v objektu Poštorná dne 6. 4. 2018 a dále dne 15. 5. 2018 v objektu Břeclav. Besedám byla přítomna koordinátorka restorativní praxe v našem regionu Kateřina Knotková, která zajišťovala účast lektorů z úřadu práce. Jako čestný host byl besedě v objektu Břeclav přítomen i ředitel věznice Vladan Havránek. Odsouzení projevili o tuto besedu poměrně velký zájem v obou objektech. Přednost měli odsouzení s blížícím se koncem výkonu trestu, pro které měly informace aktuální význam.

Jako první vystoupila paní Zdeňka Můčková. Odsouzené seznámila s funkcí úřadu práce, se způsobem registrace na úřadu práce a zároveň i se skutečnostmi pro vyřazení z evidence. Podstatnou inforamcí byly podmínky a procentní výše vyplácené podpory v nezaměstnanosti v souvislosti s délkou odpracované doby a s věkem. Jako druhá vystoupila paní Kristýna Beránková, která se věnovala možnostmi rekvalifikací a vzdělávání nezaměstnaných s finanční i organizační účastí úřadu práce. Toto téma odsouzené zajímalo, dá se říci nejvíce. Závěrečná přednáška paní Ludmily Strakové, zaměřila ji na dávky hmotné nouze, doplatek na bydlení a na mimořádnou okamžitou pomoc. Vzhledem k tomu, že pouze menšina osob propouštěných z výkonu trestu odchází s dostatečnými finančními prostředky, bylo toto téma ze strany odsouzených velmi diskutováno. Celkově byly informace rozsáhlé a pro odsouzené velmi užitečné. Lze doufat, že si všichni to podstatné pro sebe vzali.

Další spolupráce s Úřadem práce se bude dále rozvíjet, a to v možnostech rekvalifikací odsouzených již ve výkonu trestu nebo nabídce pracovních míst ihned po propuštění odsouzených na svobodu.

 

Bc. Bronislava Šubová - sociální pracovnice věznice

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X

Další aktuality v kategorii

Žádné aktuality nenalezeny.