Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

BŘECLAV 28. února 2018 (VS ČR) - Dne 20. 2. 2018 se uskutečnila ve Věznici Břeclav - objekt Břeclav beseda odsouzených s představiteli Probační a mediační služby (dále jen PMS) Břeclav a projektu Křehká šance ve Věznici Břeclav. Před odsouzené předstoupili vedoucí PMS Břeclav Jan Adamus a paní Petra Straková, kteří připravují parolová slyšení s žadateli o spolupráci před podmíněným propuštěním. Představila se také administrátorka projektu Křehká šance paní Olga Matoušková a koordinátor stejného projektu pro oba objekty Věznice Břeclav Václav Fiala.

Zájem o besedu ze strany odsouzených byl mimořádně velký. Besedu otevřeli parolisté z PMS s tím, že odsouzené seznámili s rolí probační a mediační služby při zájmu odsouzených o spolupráci před podáním žádosti o podmíněné propuštění. Odsouzení se dozvěděli, že spolupráce musí trvat nejméně půl roku před termínem podmíněného propuštění. S probátorem pak absolvují několik sezení, která jsou podpořena návštěvou osob, které zájemci o spolupráci uvedou jako možný kontakt ve své žádosti o spolupráci, a to v jejich působišti nebo bydlišti. Mohou to být osoby blízké, zaměstnavatel, popřípadě jiné osoby z bydliště odsouzených. Odsouzení byli upozorněni na to, že spolupráce s PMS automaticky neznamená cestu na svobodu. Výsledné stanovisko zprávy může být i nedoporučující. Výsledek šetření a spolupráce je v každém případě zaslán okresnímu soudu k jednání o podmíněném propuštění. Garanty zajištění spolupráce s PMS jsou sociální pracovníci věznice.

V další části besedy bylo dáno slovo zástupcům projektu Křehká šance, který běží již od roku 2010 ve vybraných věznicích, mezi které patří od roku 2017 i Věznice Břeclav. Odsouzeným byl představen cíl tohoto projektu, kterým je zmapování rizik, která mohou ovlivnit přechod odsouzeného na svobodu, popřípadě jeho recidivu. Do projektu by se měli přihlásit odsouzení, kteří jsou již motivováni k řádnému životu na svobodě. Očekává se, že již započali s některými kroky k svému předsevzetí, např. s náhradou škody způsobenou poškozeným, kontaktovali se s nimi omluvným dopisem, řeší svoji zadluženost, mají zájem o spolupráci s neziskovými organizacemi, např. v otázce závislosti na drogách, alkoholu apod. Odsouzeným byly poskytnuty informace o zapojení PMS do zjišťování těchto rizik ve spolupráci s vězeňskou službou a představiteli odborné veřejnosti.  Z těchto složek jsou pak vybráni komisaři, před které zájemci o účast na projektu předstupují a před kterými pak odpovídají na různé dotazy. Velmi důležitou informací pro odsouzené je pak možnost účasti poškozených na jednání komise, nebo jejich zástupců z řad osob provázejících oběti zločinu. Kontakt s poškozenými nebo jejich reprodukované zkušenosti jsou jedním z významných faktorů, které mohou ovlivnit vnímání vykonané trestné činnosti samotným odsouzeným. Komise vydává také doporučující či nedoporučující stanovisko soudu. Se stanoviskem nedoporučujícím má pak odsouzený možnost pracovat dále, aby jeho cesta na svobodu představovala co nejmenší riziko jak pro něho, tak pro jeho okolí.

Během celého průběhu besedy měli odsouzení možnost vstupovat se svými dotazy, kterých bylo dostatečné množství, a které byly zodpovězeny bez příkras a podle skutečnosti.

 

Bc. Bronislava Šubová - sociální pracovnice

 

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X

Další aktuality v kategorii

Žádné aktuality nenalezeny.