Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

Od 01.06.2017 je deset vybraných odsouzených z Věznice Bělušice součástí Bohušovické mlékárny. Vězni pracují ve střediscích sýrárna a tvarohárna a dle slov personální ředitelky firmy paní Jitky Rambouskové jsou velkou posilou, kterou hodlají do budoucna rozšířit o další odsouzené z naší věznice.

  Vznik a současná spolupráce (autor článků p. Jitka Rambousková – Bohušovická mlékárna- viz fotografie)

Nápad zaměstnávat odsouzené se zrodil na poradě vedení skupin ACCOM v lednu 2017. Vzhledem k dlouhodobým problémům při obsazování pozic ve výrobě v Bohušovické mlékárně se tato možnost jevila jako poslední záchrana. V souvislosti s tím jsem v průběhu února oslovila koordinátora zaměstnávání odsouzených z Vězeňské služby ČR, v únoru jsem se s ním sešla a po jeho osobní návštěvě v ACCOMu a doporučení na konkrétní věznici se spustila řada jednání se zástupci Věznice Bělušice panem ředitelem T. Hůlkou, jeho zástupkyní paní N. Litavskou a panem T. Vildem. V březnu se uskutečnila první jednání, na základě kterých jsme specifikovali naše požadavky, porovnali s možnostmi věznice, připravili smlouvu a během května dali dohromady potřebné formality. Jednání byla velice pragmatická, konstruktivní a rychlá a následoval už jenom podpis smlouvy, po kterém se mohl projekt začít realizovat. Po řádném proškolení zaměstnanců Bohušovické mlékárny a po proškolení odsouzených se 1. června zapojilo 10 odsouzených do pracovního procesu v mlékárně.

Po prvních chvílích nejistoty a nedůvěry se začal měnit přístup našich zaměstnanců k novým kolegům. Ochota a pracovitost odsouzených nás brzy přesvědčila, že krok tímto směrem byla dobrá volba. Tvarohárna a sýrárna dostala výraznou posilu a práce na těchto střediscích se značně zefektivnila. Po měsíci zapracování se podařilo ve dvou případech zařadit dva nové kolegy z Bělušic na obsluhu strojů a tím vyřešit problém při obsazování směn. Na hodnocení nových pracovních sil je ještě krátká doba, ale pokud bude tento pozitivní vývoj pokračovat, byly by v budoucnosti možnost nastavenou spolupráci ještě rozšířit. Dosud lze hodnotit práci všech odsouzených jednoznačně kladně.

Děkuji všem, kteří se na tomto projektu podíleli za vstřícnost, ochotu a podporu, díky níž se podařilo ve velmi krátké době odsouzené zařadit do pracovního procesu Bohušovické mlékárny.

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X

Další aktuality v kategorii

Žádné aktuality nenalezeny.