Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

OPAVA 18. června (VS ČR) - Nezisková organizace RUBIKON centrum posiluje spolupráci se společností Konecta Czech Republic v oblasti zaměstnávání lidí s trestní minulostí.

Bezmála polovina klientů a klientek s trestní minulostí má jen základní vzdělání a žádné nebo nedostatečné pracovní zkušenosti. V uplatnění na trhu práce jim brání záznam v rejstříku trestů, ale také nízké sebevědomí a neschopnost identifikovat a prezentovat své silné stránky u pracovního pohovoru.

Proto je velkým přínosem spolupráce s Konecta Czech, která se snaží zvýšit připravenost vězněných žen uspět po propuštění na trhu práce.

První společnou aktivitou, která v naší věznici proběhla, byl náborový den. Půldenního setkání pod odborným vedením se zúčastnilo celkem 14 žen ve výkonu trestu odnětí svobody. V rámci tohoto modulu získaly klientky informace o náplni práce v call centru, poslechly si reálné hovory z linky a měly možnost si hovor i vyzkoušet. Ve druhé části absolvovaly přípravu na výběrové řízení, tj. jak sepsat životopis či na co se připravit při pohovoru, a vyzkoušely si samotný pohovor. Nakonec se ženy dověděly, jak v Konecta Czech probíhá práce s lidmi ve výkonu trestu a po propuštění, které se tato společnost věnuje již čtvrtým rokem. 

O pár dní později se uskutečnily Pohovory nanečisto. Cvičné pracovní pohovory za účasti čtyř zaměstnavatelů si vyzkoušelo 13 žen, z nichž většina nikdy žádný takový pohovor neabsolvovala. Z každého ze série přijímacích rozhovorů získaly klientky zpětnou vazbu. Zároveň je toto příležitost pro zaměstnavatele, jak nezávazně poznat kandidátky s trestní minulostí.


Jak hodnotí klientky svou účast na Pohovorech nanečisto: 
„Uvědomila jsem si, že ještě musím zapracovat na přípravě na pohovor.“ 
„Zaměstnavatelé byli úplně skvělí, bavili se se mnou úplně normálně a poradili mi, co zlepšit.“

Zpětné vazby od zaměstnavatelů:
Spolupráce s VSČR a RUBIKON Centrem velmi cennou profesní zkušeností. S lidmi ve VTOS i po VTOS pracujeme již čtvrtým rokem a víme, že dát druhou šanci se může zaměstnavateli vyplatit. Důležitá je hlavně motivace ke změně a chuť pracovat, s řadou ostatních věcí umíme pomoci.  

Děkujeme za účast pracovníkům a pracovnicím společností Konecta Czech Republic, dm drogerie markt s.r.o., Zásilkovna s.r.o., CLINITEX, s.r.o. a RUBIKONU.

 

 

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X

Další aktuality v kategorii

Žádné aktuality nenalezeny.