Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

OPAVA 22. července (VS ČR) - minulý měsíc u příležitosti 20. výročí založení Specializovaného oddílu pro výkon ochranných léčení u odsouzených mužů a 25. výročí založení Specializovaného oddílu pro výkon ochranných léčení u odsouzených žen proběhlo ve Věznici a ústavu pro VZD Opava odborné setkání, kterého se zúčastnili hosté z prostředí soudu, probační a mediační služby a také kolegové ze specializovaných oddílů pro výkon ochranných léčení z několika jiných věznic napříč republikou. Program byl zpestřen divadelním představením, které si pro naše hosty připravili odsouzení muži a hudebně pěveckým představením odsouzených žen z výše jmenovaných oddílů.

Specializovaný oddíl pro výkon ochranných léčení odsouzených žen ve Věznici a ústavu pro výkon zabezpečovací detence v Opavě byl založen 1. 7. 1999 jako realizace úkolu ze Souboru protidrogových opatření ve výkonu vazby a výkonu trestu odnětí svobody na léta 1998 – 2000, který byl vypracován Generálním ředitelstvím Vězeňské služby České republiky jakožto reakce na naléhavou potřebu řešit drogový problém ve vězeňské populaci. 

Následně byl 1. 6. 2004 založen také Specializovaný oddíl pro výkon ochranných léčení u odsouzených mužů. 

Aktuální ubytovací kapacita činí 16 osob u odsouzených žen a 18 osob u odsouzených mužů. Do května 2024 absolvovalo program celkem 613 odsouzených žen a 450 odsouzených mužů. Do těchto oddílů jsou primárně zařazovaní odsouzení na základě nařízení soudu o výkonu ochranného léčení protialkoholního, protitoxikomanického a patologického hráčství. Délka programu je 7 – 12 měsíců, dle individuálních potřeb odsouzených také déle. Program se skládá z 21 hodin terapeutických aktivit týdně, je založen na skupinové terapii, podobně jako je tomu v nevězeňských zařízeních pro léčbu závislostí. 

Hlavním cílem specializovaných oddílů je pomoci odsouzeným nalézt cestu k plné a trvalé abstinenci, k osobnostnímu zrání, k uvědomění si viny, přijetí trestu a ke změně životního stylu. Složení terapeutického týmu specializovaných oddílů umožňuje multidisciplinární přístup k léčbě. 

Díky širokému rozsahu odborností v týmu (psychologové, lékaři – psychiatři, vychovatelé, vychovatelé – terapeuti, speciální pedagog, sociální pracovnice, psychiatrické sestry, adiktolog, kaplan) dochází k vyrovnanému působení na osobnost odsouzených a naplňování cílů léčby. Ze zkušeností terapeutického týmu vyplývá, že v začátcích léčby je výrazně jiná práce s motivací u odsouzených s nařízeným ochranným léčením než u odsouzených, kteří se léčí dobrovolně. 

Díky dlouhodobému terapeutickému působení a osobnostnímu zrání se zvyšuje možnost úspěšné resocializace odsouzených. Za zmínku také stojí, že dlouholetá práce našich specializovaných oddílů pro léčbu závislostí byla v roce 2015 oceněna „Cenou ministra spravedlnosti“.

 

Za terapeutický tým Mgr. Hana Valečková

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X

Další aktuality v kategorii

Žádné aktuality nenalezeny.