Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

OPAVA 14. října (VS ČR) - Včera se ve Věznici a ústavu pro výkon zabezpečovací detence uskutečnil druhý ročník Interkontinentálního online šachového mistrovství pro vězně. Za opavskou věznici se turnaje zúčastnili čtyři chovanci detenčního ústavu.

Stejně jako v minulém roce je tento projekt zaměřen na využívání šachu jako vzdělávacího nástroje a podporu sociální inkluze ve věznicích v různých částech světa. Hra má pozitivní dopad na celkové zdraví vězňů, pomáhá jim vyrovnávat se s depresí, stresem a úzkostí a motivuje je ke změně k lepšímu. Turnaj se konal v online šachové herně a byl určen pro čtyřčlenné týmy, které reprezentují jakékoli nápravné zařízení, bez specifikace věku či pohlaví. 

Opakovaně se účastnící chovanci opavské detence byli v letošním roce jedinými zástupci z vězeňského prostředí ČR. V naší osmičlenné skupině zemí jsme se utkali se Srbskem, Anglií, Německem, Itálií, Norskem, Bosnou a Hercegovinou a Bulharskem.

Každý z účastníků přispěl k celkovému bodovému zisku nějakými výhrami či remízami a celkové výsledky byly v mezinárodní konkurenci lepší než v loňském roce.

Před samotným mistrovstvím byla nutná průběžná příprava a tréninky hráčů, které, stejně jako celý průběh turnaje, zajišťovali odborní zaměstnanci, zejména psycholožka a speciální pedagog.

Oproti minulému, prvnímu, ročníku účastníci ocenili lepší technické zabezpečení bez jakýchkoli komplikací. Poděkování patří také paní Mgr. Venuši Souralové z  Českého šachového svazu za ochotu a pomoc při komunikaci s organizátory. 

 

 

 

 

 

 

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X

Další aktuality v kategorii

Žádné aktuality nenalezeny.