Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

Na podzim roku 2017 vznikla z iniciativy Mgr. Barbory Leskové, DiS. – realizátorky programu RRP – rozvoje restorativní praxe v rámci projektu „Křehká šance II“, spolupráce Střední školy průmyslové a umělecké v Opavě a Věznice a ústavu pro výkon zabezpečovací detence v Opavě.

Předmětem společné práce byla myšlenka estetizace dané části vězeňských prostor, a to na základě požadavků pracovníků věznice.  Jednalo se kulturní místnost Specializovaného oddílu pro výkon ochranného léčení pro odsouzené muže, který je mimo jiné využíván také jako návštěvní místnost. Požadavkem bylo, aby se část místnosti přetvořila do prostoru vhodného pro děti, které na návštěvy za svými rodinnými příslušníky docházejí. Dětský koutek by měl být složitelný, dobře kontrolovatelný a vhodně vybaven pro děti různého věku. Vybavení by mělo být jednoduché, účelné a dobře čistitelné.

Z jednotlivých návrhů byl vybrán jeden, jakožto nejvíce splňující požadavky a potřeby pracovníků věznice. Z jiných byly přijaty dílčí prvky.

Návrh studentů byl vedením věznice přijat velmi pozitivně a ředitel věznice plk. Mgr. Ivo Turok velmi ocenil snahu a práci nejen studentů, ale také pedagogů.  Samotná realizace úpravy kulturní místnosti je však odvislá od mnoha okolností, ať už provozních, organizačních, bezpečnostních či finančních a tudíž je prozatím odložena. Předpokládá se, že na realizaci se budou podílet také samotní odsouzení v rámci programu zacházení.

Je nutné říci, že za dílčími korky jednotlivých návrhů stojí tým zainteresovaných pedagogů – MgA. Jiří Štencek, MgA. Jan Ermis, MgA. Martina Minařík Pavelková, Mgr. Gabriela Bernardová a zejména studenti třetího ročníku všech uměleckých oborů Střední školy průmyslové a umělecké v Opavě, který patří velké poděkování.

  Mgr. Barbora Lesková, DiS. Bc. Kateřina Gatnarová

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X

Další aktuality v kategorii

Žádné aktuality nenalezeny.