Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

OPAVA - 10. října (VS ČR) - Dne 8.10.2024 se chovanci detenčního ústavu pod dohledem odborných zaměstnanců tradičně zúčastnili již čtvrtého Mezinárodního online šachového turnaje – Šachy pro svobodu, do kterého se zapojilo 116 týmů z 51 různých zemí.

Mistrovství pořádal úřad šerifa Cook County (Chicago, IL, USA) pod záštitou šachové organizace FIDE. Bylo určeno pro týmy složené ze 4 hráčů ve třech kategoriích – muži, ženy a nápravná zařízení pro mladistvé.

V naší skupině na nás čekalo 8 soupeřů (Nizozemí, Srbsko, Irsko, Malawi, Arménie, Lotyšsko, Ukrajina a Španělsko). Turnaj pro nás začal remízou s Nizozemím a postupně přes shodné prohry vždy 1:3 (Srbsko, Irsko, Malawi, Arménie), opět remizujeme s Lotyšskem a Ukrajinou. Vítězství bylo jedno, a to se Španělskem, které po problémech odstoupilo. Turnaj pro nás skončil sedmým místem. Škoda pár zápasů, které byly dobře rozehrány a nebyly dovedeny do vítězného konce a naše umístění by bylo o trochu lepší. I tak samotnou účast považujeme za velký úspěch. Vyzdvihnout musíme dva chovance, kteří přispěli nejvíce body a jeden z nich dokonce vyhrál veškeré své partie, vyjma jedné. Pro chovance je tato akce obrovskou zkušeností. Celá akce byla znovu organizačně i technicky zajištěna bez problémů.

Šachy jsou hra, která nejen umožňuje trávit volný čas efektivním způsobem, ale také může sloužit ke zmírnění běžných příznaků, jako je deprese, stres a úzkost. Zároveň posiluje rozvoj paměti a logického myšlení, zlepšení schopností koncentrace a představivosti.

Tak snad zase za rok.

 

Mgr. O. Šumbera, Mgr. J. Svoboda

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X

Další aktuality v kategorii

Žádné aktuality nenalezeny.