Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

PRAHA 6. června 2024 (VS ČR) – Ve dnech 22. – 26. dubna 2024 se v bývalém klášteře nedaleko města Budyšín (Bautzen) v Sasku konala konference německých kaplanů. Hlavním tématem letošní konference byla „Práce s psychicky nemocnými lidmi ve výkonu trestu“.

Cílem služební cesty byla účast na jednotlivých přednáškách a seminářích k danému tématu a také udržování kontaktu s německými, ale i dalšími kolegy ze zahraničí. Jmenovitě byli přivítáni hosté ze státní správy a účastníci ze zahraničí - Slovenska, Maďarska a Rakouska.  

„Bylo to velmi pěkné a povzbuzující setkání s vynikající atmosférou. Je to něco mezi kaplanskou poradou a členskou schůzí Vězeňské duchovenské péče,“ říká a oceňuje Daniel Pfann. Následovaly přednášky k hlavnímu tématu konference. Velmi podnětnou přednášku na téma „Co dělá duše ve vězení – psychické poruchy ve výkonu trestu“ měl doktor Bock.

V průběhu dalších dnů zaznívaly pozdravy zahraničních hostů a na pódiu se postupně shromažďovaly dary. Vazební věznice Praha Ruzyně obdarovala výkonný výbor německými knihami o Praze a českou kosmetikou. Ve svém vystoupení děkoval Daniel Pfann zejména organizátorům celé akce a rovněž se přivítal s kolegy, kteří již v předchozích letech Vazební věznici Praha Ruzyně navštívili.

Na slavnostním závěrečném večeru promluvila řada hostů včetně ministryně spravedlnosti Saska. K diskuzi přispěl předseda svazu ředitelů německých věznic, který se zmínil o nedostatcích v péči o psychicky nemocné i o podpoře duchovní péče. Celou konferenci pak shrnul Igor Lindner, předseda kaplanského spolku.

V pátek ráno probíhalo loučení, bohoslužba a luterská mše.  Následovala poklidná cesta domů, během níž se Lužické hory postupně měnily v Saské Švýcarsko a po České bráně se objevilo České středohoří.

„Jsem velice vděčný, že jsem se mohl této akce zúčastnit. Děkuji vedení vazební věznice za umožnění získat nové poznatky, které využiji i ve své práci,“ zhodnotil.

 

red

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X

Další aktuality v kategorii

Žádné aktuality nenalezeny.