Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

PRAHA 10.04.2019 (VS ČR) V sobotu 30.03.2019 se ve Výcvikovém zařízení služební kynologie Celní správy Heřmanice konal první ročník soutěže, která byla věnovaná vzpomínce na Tomáše Procházku, který padl při plnění povinností na zahraniční operaci v loňském roce. Tomáš byl voják, psovod, příslušník Centra vojenské kynologie Chotyně. Pomáhal připravovat i mladé psovody Vězeňské služby ČR (dále jen „VS ČR“), kteří absolvovali v Chotyni základní kynologické kurzy. Jako figurant se též zúčastnil Přeboru VS ČR ve všestranné služební kynologii.

Na závod se sjela opravdová špička služební kynologie napříč ozbrojenými sbory. Své zastoupení zde měla Celní správa, Armáda, Vojenská policie, VS ČR, Policie ČR a také tři civilisté, kteří si s náročností závodu poradili více než dobře.

Základní část závodu tvořily čtyři disciplíny - 1. zamezení útoku na psovoda, 2. přepad psovoda, 3. likvidace výtržnosti a 4. zadržení osoby, která se snaží vyhnout střetu se psem.

Ze základní části postupovalo 14 nejlepších psovodů do semifinále, ve kterém je čekala disciplína Kontrolní výkon č. 1. Psovodi nastupovali proti sobě ve dvojicích systémem play-off a vítěze doplnili další v pořadí tři nejlépe hodnoceni psovodi.

Do finále pak postupovalo 10 nejlepších psovodů. Napětí a nervozita se stupňovaly, protože body dosažené v předchozích disciplínách se „vymazaly“ a do finále se šlo od nuly. Disciplína pro finále byla obdobná jako v semifinále a to Kontrolní výkon č. 2. Finálová disciplína nejvíce sedla psovodce VS ČR VV Praha-Ruzyně nstrm. Radce Vodové se služebním psem Pat ze Svobodného dvora. Pat předvedl nekompromisní zákrok a figurantovi nedal sebemenší šanci. Tento razantní zákrok doplnil také skvělou ovladatelností, pustil a přiřadil se k psovodce na první povel. A bylo rozhodnuto! První místo!

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X

Další aktuality v kategorii

Žádné aktuality nenalezeny.