Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

První student úspěšně ukončil studium na Katolické teologické fakultě Univerzity Karlovy. Je to radostná zpráva pro všechny studenty z řad osob ve výkonu trestu odnětí svobody. Poselství je jasné a srozumitelné. Jde to. Dá se to zvládnout. A těmito slovy by mohlo toto prohlášení skončit.Jenomže to by se pak nikdo nedozvěděl, kolik to stálo práce, úsilí a času nejen onoho studenta, ale ještě řadu dalších lidí, kteří v rámci spolupráce mezi KTF UK a Vazební věznicí v Praze Ruzyni toto studium organizačně a administrativně zajišťují již od akademického roku 2009/2010. Jde především o vedení věznice – pana ředitele vrchního radu plk. Ivana Horáka a děkana fakulty ThLic. Prokopa Brože, Th.D. Nebýt dobré vůle a souhlasu z obou stran, nic by se v tomto směru nemohlo uskutečnit.

Za věznici se obětavě věnuje studentům i přednášejícím paní Mgr. Gabriela Kulhánková. Organizuje vstup přednášejících do prostoru věznice, zajišťuje studijní materiály, prostory pro vlastní přednášky, organizuje a domlouvá zkoušky, doprovod studentů na fakultu – např. při státních zkouškách, kopíruje materiály, asistuje při písemných testech, doprovází přednášející a zkoušející pedagogy v areálu věznice, … a jen ona sama ví, co všechno ještě je potřeba dělat, připravit a zajistit.

Ze strany fakulty je koordinátorem pro spolupráci s věznicí ThLic. Mgr. Jaroslav Lorman, Th.D. Ten se věnuje studentům nejen jako pedagog, ale také jako konzultant, odpovídá na jejich dotazy týkající se studijních i osobních témat. Jako trvalý jáhen také vedl opakovaně duchovní obnovu přímo v prostorách věznice a reakce účastníků na setkání s ním byly vždy velmi pozitivní.

Dík patří také všem přednášejícím, kteří jsou ochotni do věznice docházet. Vyžaduje to od nich nejen čas, ale mimo jiné také schopnost překonat jisté předsudky, které vůči osobám ve výkonu trestu mezi veřejností panují.

Společně s koordinátorem duchovní služby ve VV Praha - Ruzyně Mgr. Danielem Pfannem jsme studentům k dispozici při přípravě na přijímací zkoušky a pak také během studia. Proto víme, jak moc pro ně možnost tohoto studia znamená a jakou pozitivní roli hraje v jejich životech. Jsem rád, že za to mohu touto cestou poděkovat.

Rád také blahopřeji úspěšnému absolventovi V. M., který nejen složil všechny státní zkoušky (takových studentů je již v rámci tohoto programu více), ale také napsal a obhájil bakalářskou práci. Přeji jemu i všem ostatním studentům hodně sil do dalšího celoživotního vzdělávání, a aby tato možnost studia byla otevřena i dalším motivovaným uchazečům.

Ing. Radomír Kuchař kaplan

Sdílet článek

Facebook
Platforma X

Další aktuality v kategorii

Žádné aktuality nenalezeny.