Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

V roce 2014 jsme psali o příslušníku VV Praha Ruzyně Ing. Martinu Brzkovi, který je dlouholetým závodníkem a reprezentantem ČR v mushingu, tedy závodech psích spřežení. V roce 2013 se stal více mistrem Evropy na středně dlouhých tratích na Mistrovství Evropy v Belgii.

Zeptali jsme se jej tedy po dvou letech, jaká byla tato poslední závodní sezona 2015-2016.

Otázka: Jak se Vám dařilo v letošní sezoně? Odpověď: Závodní sezonu je třeba rozdělit na dvě části. Podzimní část, kdy se jezdí závody na kárách a zimní část, kdy se jezdí na saních.

Otázka: Jaká byla tedy ta podzimní část, která se jezdí na suchu? Odpověď: Podzimní závodní sezona začíná již několik let tradičním setkáním musherů v jednom kempu na Berounce poslední zářijový víkend. Je to takový tréninkový kemp, kdy si musheři vyměňují své zkušenosti, zapřahají se mladí psi a začíná se trénovat na novou sezonu. Od října již začínají první závody, kdy se jezdí nejprve na kratších tratích a s postupem času, kdy se více ochladí, se přechází na delší tratě.

Otázka: Jak takové závody probíhají? Odpověď: Jsou to většinou víkendové závody, kdy se přijíždí v pátek odpoledne a večer je prezentace závodníků. Vlastní závod se jede dvoukolově. První kolo v sobotu a druhé v neděli. Časy z jednotlivých kol se sčítají a dávají konečný výsledek. Jezdí se v několika kategoriích podle počtu psů. U spřežení jsou tři kategorie, a to do 4 psů, 5-8 psů a největší kategorie 9 a více psů. Potom jsou ještě tzv. „jedno psí“ kategorie, což je závodník na kole nebo koloběžce s jedním (případně dvěma) psy.

Otázka: Kolik takových podzimních závodů za sezonu absolvujete? Odpověď: Je to tak 6-7 závodů. Začíná se dvěma krátkými sprintovými závody, kde však již vzhledem k mému věku a věku mých psů nemáme moc šancí na dobré umístění. Potom následují závody tzv. midové, což jsou delší tratě, a tam se nám již daří lépe. Celá podzimní sezona pro nás vyvrcholí Mistrovstvím Evropy na kárách.

Otázka: Kde se konalo letošní podzimní mistrovství Evropy a jak jste dopadl? Odpověď: Podzimní Mistrovství Evropy se letos konalo na Jutském poloostrově na severu Dánska. Vzhledem k tomu, že to od nás bylo 1100 km, jeli jsme již dva dny dopředu. Jel jsem se svým spřežením závod na středních tratích a stal jsem se opět, tak jako před dvěma lety, více mistrem Evropy a získal stříbrnou medaili.

Otázka: To je velmi pěkný výsledek a jak pokračovala zimní sezona na saních, která je pro mushery asi ta hlavní? Odpověď: V zimní sezoně se specializuji hlavně na dlouhé tratě. Zimní sezona je ale u nás v posledních letech velmi nejistá, jelikož jsou špatné sněhové podmínky a často dochází k rušení závodů pro nedostatek sněhu. Poslední velká zima, kdy bylo dostatek sněhu, byla v sezoně 2009-2010. Od té doby je to se sněhem značně problematické. V letošní sezoně jsme jeli pouze 4 závody na saních. Naštěstí ty nejdůležitější se jely.

Otázka: Které to jsou, ty nejdůležitější? Odpověď: U nás je to závod Šediváčkův long na 222 km, který se jezdí v Orlických horách a je to Mistrovství republiky na dlouhých tratích, a potom Mistrovství Evropy na saních, které se letos jelo na Slovensku v Nízkých Tatrách.

Otázka: A jaké byly výsledky zimní sezony? Odpověď: Přestože jsme na saních v podstatě netrénovali, protože v nadmořské výšce 440 m.n.m., kde bydlím, sníh nebyl, a museli jsme celou zimu trénovat na káře, dosáhli jsme maxima. Na Mistrovství republiky na dlouhých tratích jsem obsadil druhé místo a stal se tak více mistrem republiky a na Mistrovství Evropy na Slovensku jsem byl v kategorii LTO se svými 10 Sibiřskými husky první a stal se Mistrem Evropy.

Otázka: Tak to moc gratulujeme. Také bych se ráda zeptala, zda má tento sport také nějaká negativa? Odpověď: Jak jsem již říkal, v poslední době je to absolutní nedostatek sněhu. Když se pak celý podzim a zimu připravujete, poctivě trénujete, a pak Vám ruší jeden závod za druhým pro nedostatek sněhu, je to velmi deprimující. Druhá věc je, že je to sport velmi časově a finančně náročné. V současné době, kdy je velký problém sehnat jakéhokoliv sponzora, věnuji de facto všechny peníze na tento sport, což se negativně odráží na jakýchkoliv dalších „rodinných“ aktivitách.

Otázka: A nakonec, jaké jsou Vaše plány do budoucnosti? Odpověď: Stárnu já a hlavně stárnou psi. Myslím, že jsem za svou karieru dosáhl maxima, co se u nás dosáhnout dá. Stal jsem se 2x mistrem Evropy, 2x vicemistrem Evropy a 2x jsem byl třetí, takže celkem 6 medailí z největších evropských závodů má asi málokdo. Žádné velké plány si proto do budoucna již nedávám a chceme si už spíše jezdit, jak se říká „na pohodu“ a užívat si to dokud to mě a psům bude jezdit.

Děkujeme za rozhovor a přejeme do dalších let příslušníkovi VV Ruzyně – OVT Velké Přílepy Ing. Martinu Brzkovi mnoho pěkných výsledků a krásných zážitků s jeho psy.

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X

Další aktuality v kategorii

Žádné aktuality nenalezeny.