Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

PRAHA 30.07.2018 (VS ČR) - Ve dnech 14. - 18. května 2018 proběhla v severním Německu v Meklenbusrku v městečku Salem 69. výroční konference německých vězeňských kaplanů. A jako každý rok byli pozváni hosté ze zahraničí, kteří se účastnili celého programu, a postupně přednesly své pozdravy. Byli to kaplani z Dánska, Holandska, Švýcarska, Rakouska, Maďarska. Z Česka se konference účastnili – Jan Haslinger – dobrovolník z Litoměřic (foto) a kaplan Vazební věznice Praha – Ruzyně Mgr. Daniel Pfann.

Vlastní náplní konference byly čtyři zásadní přednášky: Humor v pastoraci; Nejdřív práce a potom zábava? - šance a rizika různých druhů humoru; Humor v psychoterapii; Smích a výsměch – pravicový extrémismus a jeho humor. Probíhaly rozhovory ve skupinách, konaly se workshopy – některé se týkaly přímo humoru a hlavně smíchu, další se týkaly převážně supervize a mnoho dalšího. I letos panovala přátelská a srdečná atmosféra. Došlo k setkání se starými přáteli a bylo navázáno mnoho nových kontaktů.

Nejdůležitější na celé akci kromě odborného programu je posílení vědomí sounáležitosti evropských vězeňských kaplanů. Účast na konferenci a pravidelné setkávání se zahraničními kolegy znamená výměnu zkušeností a je nesmírným povzbuzením. Večerního oficiálního setkání s osobnostmi z veřejného a církevního života se zúčastnila také ministryně spravedlnosti Meklenburska (foto).

A přece se směju: V pondělí ráno je veden odsouzenec na popravu a říká: to nám to ten týden pěkně začíná!

Humor je šarmantní způsob jak se popasovat se životem. Humor je schopnost člověka postavit se nepřízni života, pomáhá určitému osvobození i od sebe sama. Humor je mocná zbraň proti zlu. Známá je věc - humor může mít velmi výraznou funkci sociální, rozpouští stres, okysličuje, uvolňuje kreativní potenciál. Humor je čisticí prostředek. Existuje dobrý humor a zlý humor. Sám název se odvíjí od Hippokrata přes středověkou medicínu: humorés jsou tělní tekutiny, které určují nitro člověka.

Muž a žena se oblékají do opery. Muž zjistí, že má flek na kravatě. Jde za ženou a říká: „Podívej se, jaké jsem prase!“. Žena odpoví: „To jsi, a kromě toho máš flek na kravatě!“ Koná se hon v nebi. Najednou je postřelen Duch svatý. Bůh zakřičí: „Josefe, ty mu pořád nemůžeš odpustit, že ti chodil za ženou!“

Humor je radost, která přemohla svět. (Kierkegaard) 

Mgr. Daniel Pfann

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X

Další aktuality v kategorii

Žádné aktuality nenalezeny.