Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

Ve vazební věznici Ostrava se dne 24.05.2019 konaly volby do Evropského parlamentu.

Do seznamu voličů pro volby do Evropského parlamentu bylo na Úřad městského obvodu Moravská Ostrava a Přívoz nahlášeno celkem 118 vězněných osob, z toho 33 odsouzených a 85 obviněných, kteří vyplnili „Nahlášení k zápisu do seznamu voličů pro volby do Evropského parlamentu.“ a projevili tak zájem o hlasování v evropských volbách.

Dvě vězněné osoby si zažádaly o vystavení voličského průkazu.

O hlasování projevil zájem pouze jeden cizinec, nacházející se v době konání voleb ve výkonu vazby.

Všem vězněným osobám byly předány informace o podmínkách hlasování, cizinci obdrželi potřebné informace v rodném jazyce.

Hlasování proběhlo přímo ve vazební věznici ve spolupráci s okrskovou volební komisí v prostorách k tomu určených, před zástupci okrskové volební komise do přenosné volební schránky a to osobně, při respektování zásady tajnosti hlasování, na základě všeobecného, rovného a přímého volebního práva.

Voliči z řad vězněných osob, kteří chtěli hlasovat, museli prokázat svou totožnost a státní občanství platným dokladem totožnosti. V dostatečném časovém předstihu jsou vězněným osobám nápomocni sociální pracovníci vazební věznice, kteří osobám bez dokladu totožnosti pomohou tento zajistit buď prostřednictvím rodinných příslušníků, kteří mohou doklady totožnosti vězněným osobám přinést z domova nebo pomohou zajistit nový doklad totožnosti v případě ztráty či odcizení.

Hlasovalo celkem 89 voličů + 2 na voličský průkaz. Ve srovnání s rokem 2014 lze konstatovat, že zájem vězněných osoby ve Vazební věznici Ostrava o volby do Evropského parlamentu byl letos vyšší. Tehdy hlasovalo celkem 62 voličů.

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X