Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

Příprava na vánoční svátky se nevyhýbá ani vězeňskému prostředí. Společné prostory ubytoven zdobí vánoční dekorace a stromeček. Jako poděkování za úklid černých skládek pro Lesy České republiky, obdrželi odsouzení v letošním roce živé větvičky jehličnanů a vánoční stromeček. V rámci speciálně-výchovných aktivit si odsouzení mohli vyrobit vánoční dekorace, např. keramické andílky nebo zvonečky a pro své nejbližší vánoční přáníčka. Vězněné osoby si mohou nakoupit menší dárky pro své blízké v místní kantýně. Ubytovnu odsouzených žen každoročně provoní pečení vánočního cukroví.

Na Štědrý den proběhne ve vězeňské kapli vánoční bohoslužba. Štědrovečerní jídelníček se nijak neliší od tradičních vánočních zvyků – k snídani bude připravena bílá káva, máslo, chléb a vánočka, k obědu hovězí s rýží a k večeři hrachová polévka, smažené rybí filé s bramborovým salátem a jako každý rok nebude chybět nadílkový balíček se sladkostmi a ovocem.

Koledy a vánoční písně přijede do vazební věznice dne 27.12.2017 zazpívat Pěvecký sbor Schola Vřesina. Po všechny sváteční dny jsou připraveny pro odsouzené a obviněné sportovní aktivity, ve vězeňské knihovně si mohou zapůjčit různé žánry knižních titulů, dále je možno vypůjčit si i stolní hry a nebude chybět sledování svátečních televizních pořadů.

Některým odsouzeným byla v letošním roce udělena nejvyšší forma odměny - přerušení výkonu trestu odnětí svobody za dlouhodobé a příkladné plnění povinností ve výkonu trestu odnětí svobody. Přibližně desítka odsouzených tak stráví vánoce v nejbližším rodinném kruhu. V současné době je ve vazební věznici umístěno okolo 500 vězněných osob.

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X