Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

OSTRAVA 6. června - Projekt „Kola pro Afriku“ získal nové dobrovolníky z řad odsouzených z Vazební věznice Ostrava. Pod vedením speciálních pedagogů se jich šest podílelo na opravě a renovaci kol, která budou následně odeslána do afrických zemí, kde usnadní dětem cestu do škol.

Odsouzení z Vazební věznice Ostrava se pod vedením speciálních pedagogů zapojili do dobročinného projektu „Kola pro Afriku“. Tento projekt, který má za cíl zlepšit přístup dětí v Africe ke vzdělání prostřednictvím darovaných kol, je jedním z kroků směrem k resocializaci vězňů a jejich integraci do společnosti.

Projekt „Kola pro Afriku“ se zaměřuje na sběr a opravu použitých kol, která jsou následně přepravena do afrických zemí, kde jsou určena dětem k snadnějšímu přesunu do školy. Projekt funguje již několik let a získal si velkou podporu veřejnosti i institucí v celé České republice.

Zapojení vězňů z Vazební věznice Ostrava do tohoto projektu přináší několik pozitivních aspektů. Pod vedením speciálních pedagogů vězni získávají nové dovednosti, které mohou později využít po propuštění. „Práce na opravách kol není jen fyzicky náročná, ale také vyžaduje preciznost a technické znalosti. Pro naše odsouzené je to příležitost se něco nového naučit a zároveň pomoci dobré věci,“ říká jeden z pedagogů. Do projektu se zapojilo šest odsouzených mužů, kteří pod odborným dohledem pomohli připravit k přepravě několik kol. Ta budou v následujících týdnech odeslána do afrických škol, kde výrazně přispějí ke zlepšení podmínek tamních dětí. „Je to skvělý pocit vědět, že můžeme našimi dovednostmi a prací někomu pomoci,“ sděluje jeden z odsouzených. „Učíme se tady nejen opravovat kola, ale také spolupracovat a komunikovat, což je pro nás velmi důležité“.

Vazební věznice Ostrava se dlouhodobě snaží o zapojení svých svěřenců do různých resocializačních projektů. „Kola pro Afriku“ je jedním z nich a ukazuje se jako velmi nadějný. Podobné projekty pomáhají vězněným osobám navázat pozitivní vztahy s okolím a připravit se na život po propuštění. Tento projekt ukazuje, že i v podmínkách omezené svobody lze najít způsoby, jak přispět ke zlepšení světa a zároveň pracovat na osobním růstu a zlepšení budoucích vyhlídek pro odsouzené. Projekt „Kola pro Afriku“ tak podporuje vzdělání v afrických zemích, ale také přispívá k pozitivní změně v životech těch, kteří na něm pracují.

Odsouzení z Vazební věznice Ostrava v neděli 26. května 2024 dokázali, že i ve vězení lze nalézt smysluplnou činnost, která přináší radost a pomoc daleko za hranicemi České republiky. V této prospěšné spolupráci chceme pokračovat i do budoucna.

„mir“

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X